En åldrig bondby förvandlades till storslagen midsommarfest

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

”Vi räknar med minst tvåtusen besökare” hörs en av de anställda på Åsens By säga, när midsommarens fest just har börjat. En karavan av besökare söker sig denna skimrande midsommarafton till servering på logen och till ängen där stången skall resas.

Kanske är just Åsens By den allra mest välbesökta platsen i närområdet på midsommarafton.

Mycket folk samlades vid Åsens by.

Den smala grusvägen mot kulturreservatet är kantad av lysande smörblommor, stora blåklockor och rosa nyponbuskar. Barnvagnar trängs med äldre vandrare med stavar som stöd. Alla på väg mot en upplevelse av svensk sommar, när den är som bäst.

Besökare tog plats i omgivningarna rund Midsommarstången.

Värdinnan och Åsenstiftelsens ordförande Irene Oskarsson hälsar välkommen och låter musiken från scenen ljuda starkt över området. Hon berättar kortfattat om bakgrunden till vårt midsommarfirande. I Sverigedräkt framför hon sedan den gamla sommarschlagern ”Jag tror, jag tror på sommaren” förknippad med Mats Olin.  Applåden vill aldrig upphöra!

Efter den soloprestationen föreslår Irene Oskarsson att den stora skaran framför henne, skall förenas i ”Sveriges andra nationalsång – Idas sommarvisa”.

Midsommarstången under byggnation.

Hembygdsföreningen i Haurida hade engagerat sig i diverse publikfriande aktiviteter; Flera olika lotteristånd, chokladhjul, bollkastning på burkar och magnetfiske i en vattenring är några exempel.

Personalen på Teklas loge redo att servera Midsommargäster.

På ”Teklas loge” är det lång kö till serveringsdisken. Där kan det inhandlas smörgåsar, kanelbullar och olika bakelser.

Bakverk som erbjöds på Teklas loge.

Till dem som har sin folkdräkt hängande i garderoben kom en kraftfull uppmaning från programvärdinnan Oskarsson. ”Ta fram den, gör de ändringar som behövs och använd den med stolthet vid högtidliga tillfällen.” Den som bar folkdräkt under midsommarfesten blev uppmanad att komma fram till scenen. Bland dessa dräkter fanns hembygdens dräkt från Norra Vedbo samt dräkter från Uppland och Jämtland. Gäster från USA och Tyskland uppmärksammades genom en extra välkomsthälsning.

En del hade med sig filtar och annat sittbart.

Barnen kunde åka häst och vagn och njuta av glass, innan det var dags att dansa kring den stora midsommarstången. Här behövdes flera ringar, för att alla som ville pröva på ”Små grodorna, Vi äro musikanter och Tre små gummor” skulle få utrymme.

Folkdanslaget från Tranås gjorde succé med sina olika danser. Deras medverkan är en uppskattad tradition som förgyller hela firandet.

AnebyNytts reporter hade bråttom till ännu ett midsommarfirande i Vireda.

Midsommar på idyllen Åsens by.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait