Linedancegudstjänst i Haurida westernträdgård

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Söndagen den 16 juni hölls en mycket annorlunda gudstjänst inom Aneby pastorat. Efter en termins övningar i Vireda sockenstuga, var det nu dags för gruppen att göra ett offentligt framträdande.

Initiativtagare till verksamheten var prästen Karin Sanell.

Prästen Karin Sanell vid porten till Hauridas westernby South Beech City.

I Haurida har familjen Pettersson under flera år skapat en ”westernmiljö” i sin trädgård. Denna plats ansågs som mycket lämplig för den planerade linedancegudstjänsten.

Familjen Pettersson i Haurida har byggt upp en egen westernby.

Framför ett tiotal byggnader med westernanknytning samlades ett stort antal besökare på medhavda stolar. Trots vandrande regnskurar och bitande myggor och knott, kunde programmet genomföras med god behållning för lyssnarna.

Westernstaden blev platsen för den unika linedancegudstjänsten.

Byggnaderna i trädgården består bland annat av ett kapell, en krog, bostäder och ett hotell i två våningar.

Värdinnan Karoline Ellbrant Pettersson hälsade välkommen med orden ”Det här är nog det märkligaste jag varit med om”. Hon citerade bibelord från Bibelns Ordspråksbok: ”Dansa har sin tid.”

Linedancearna visade upp vad de lärt sig under terminen.

På en uppbyggd träveranda framförde tio dansare till en kristen inspelad countrylåt dansen. Dansstegen var samstämmiga och rörelserna väl inövade. Belöningen blev en kraftig applåd.

Prästen Karin Sanell påminde om att det på flera ställen i Bibeln talas om dans till Guds ära. ”Denna gudstjänst är ett samarrangemang mellan Svenska kyrkan och Pingstkyrkan i Vireda.”

Publiken tog plats i Petterssons trädgård.

De som önskade kunde efter en kort instruktion, vara med i dansen till levande musik framförd av ”Korsdragets” medlemmar Julia, Hjalmar och David. ”Ni som vill får gärna sitta ned och njuta.”

I sin predikan berättade Karin Sanell om sitt arbete bland missbrukare och före detta kriminella. ”Dansen har varit ett viktigt redskap, eftersom Gud skapat oss med ande själ och kropp. Rörelsen ger många positiva effekter för hälsan.”

Dansgruppen medverkade med ännu en rytmisk dans på den uppbyggda verandan. Den engelska texten översattes av prästen. ”Ta min hand och skydda mig genom din kraft.”

En kyrka i westernbyn.

Vi fick veta att bygget av westernbyn började 2017.  ”Det började med en överbliven våningssäng. Vad skall vi göra med den undrade grabbarna. Bygg en koja, blev förslaget. Kojan blev en westernby, sedan många grannar skänkt virke. Namnet blev ”South Beech city”.

Besökarna tittade runt i westernbyn.

Innan det var dags för den grillade korven, passade många på att gå in i de olika byggnaderna, och kom ut fyllda av beundran.

Specialbakade westernkakor serverades till kaffet.

Till det efterföljande kaffet serverades en specialbakad chokladkaka, som hade formen av en cowboyhatt.

Karin Sanell tackade familjen Pettersson, som upplåtit mark för denna annorlunda gudstjänst.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait