Lysande start i Marbäck för Musik i sommarkväll

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

”Musik i sommarkväll” är en uppskattad tradition under sommartiden i Aneby kommun. Det är Svenska kyrkan inom Aneby pastorat som bjuder in till högklassiga musikupplevelser.

Torsdagen den 13 juni var det dags att starta denna musikserie i Marbäcks medeltida kyrka.

Kyrkan i Marbäck var fullsatt vid årets premiär av Musik i sommarkväll.

Redan innan konserten började var kyrkan helt fullsatt och sammanlagt var det över hundra besökare, som kunde glädja sig åt sång och musik framförd av Helene Boije och Claes Ljungdahl.

Prästen Ulf Svensson välkomnade och berättade kort om Marbäcks kyrka med rötter i 1200-talet.

Efter klockringning inledde det medverkande paret med Joakim Bergs låt ”Sverige, Sverige älskade vän”. Orden ”välkommen hit” kändes aktuella i en tid där främlingsrädslan breder ut sig.

Rubriken för kvällens program var ”Vackra sånger” och Helene Boije framhöll att den svenska sommaren skulle speglas i programmet.

Helene Boije och Claes Ljungdahl bjöd på somrigt program.

”Sol, vind och vatten” skriven av bröderna Gärdestad, följdes av den något mindre kända ”Guds omsorg”, där skapelsens genomtänkta skönhet fick stort utrymme. Klingande sång och suveränt pianospel kännetecknade dessa båda visor och varje programinslag.

När det var dags för Tomas Ledins ”Sommaren är kort” fick besökarna möjlighet att sjunga med i kören. Välljudande allsång under medeltida valv. Allsången fick beröm av Helene Boije.

En av kvällens höjdpunkter var Evert Taubes ”Så skimrande var aldrig havet.” Kanske den somrigaste av alla visor? När poesi och musik omfamnar varandra blir beröringen påtaglig.

Den nya bekantskapen ”I sommarljus” följdes av välkända ”Sträck ut din hand” skriven av Lasse Berghagen och ofta använd som allsång.  Uppmaningen ”Häng på och sjung” efterföljdes till hundra procent.

Mattias Enell och Maria Broman har tillsammans skrivit visan ”Kom fjäril”, som fick en skicklig tolkning genom Boije och Ljungdahl. ”Varje frö har en längtan att växa till mognad” är en strof i visan, som stannar kvar.

Prästen Ulf Svensson.

Efter psalmen ”Över berg och dal går en mjuk koral” gav prästen Ulf Svensson församlingen rådet att gå hem och läsa liknelsen om ”Den förlorade sonen” i Lukasevangeliet. ”Detta är mitt favoritbibelsammanhang. Det visar både vem Gud är och vilka möjligheter vi har.”

Mot avslutningen kunde ”Somewhere over the rainbow” och ”Jag skall måla hela världen lilla mamma” avnjutas av en belåten församling.

Det extranummer som applåderades fram blev ”Vilken underbar värld”. Vilken underbar kväll var det nog många som tänkte och upplevde.

Altaret i Marbäcks kyrka.

Musik i sommarkväll fortsätter närmast i Askeryds kyrka den 29 juni genom programmet ”Musik i sommarnatt” där Kristine Bratlie tillsammans med dottern Susanna Wolfgramm och Askeryds kyrkokör, bjuder på en ny musikupplevelse.

Dagen efter, den 30 juni, fortsäter sommarmusiken i Haurida kyrka. Programmet då kallas ”Tro på livet” och framförs av Per, Marcus & Ida Löfdahl.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait