Som när ett barn kommer hem om kvällen

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Göte Strandsjös liv och sånger lyftes fram i Aneby Allianskyrka.

Vid en trivselträff den 8 april i RPG:s regi (Riksförbundet Pensionärsgemenskap) hamnade sångförfattaren och musikprofessorn Göte Strandsjö i centrum. 35 besökare lyssnade med glädje till makarna Kristin och Göran Andersson, som berättade om Strandsjös liv och framförde flera av hans sånger till pianoackompanjemang.

Sedan RPG:s ordförande i Aneby, Roberth Johansson, hälsat medverkande och besökare välkomna, lämnades ord och ton till makarna Andersson från Torsås i Kalmartrakten.
Göran har efter en yrkesbana som elektriker börjat en pastorstjänst 2010. Kristin har arbetat som kantor inom Söderåkra församling i Svenska kyrkan. Båda har arbetat inom Turistkyrkan  på spanska fastlandet.

Tillsammans sjöng församling och de medverkande Strandsjös mest kända text:
”Som när ett barn kommer hem om kvällen / och möts av en vänlig famn / så var det för mig att komma till Gud / jag kände att där hörde jag hemma” (Svenska Psalmboken nr 774).

  • Göte Strandsjö är känd av många lite äldre för TV-programmet ”Sång på gång” där han medverkade tillsammans med ”NU-kören”.
  • Strandsjö var bosatt i Malmö / Skanör och levde mellan 1916 – 2001. Han tillhörde hela tiden Filadelfiaförsamlingen i Malmö och var dess musikansvarige mellan 1935 – 1978. Han var yrkesverksam som professor i sångmetodik inom musikhögskolan i Malmö.
  • Göte Strandsjö skrev inte bara sånger utan även några böcker, bland dem ”Mellan speglar” och ”En sten i skon”.
  • Redan vid tidig ålder kände Strandsjö att ”han hade musiken i kroppen”.
  • Kristin Andersson sjöng sången ”Det enda vi har är stunden just nu” och senare i programmet ”Det finns en Gud” med en text om skapelsens storhet.
  • Strandsjö skrev flera sånger för barn. Församlingen fick sjunga denna sång: ”Jag kan inte vad du kan / Du kan inte vad jag kan / Men Gud har en uppgift som passar för dig / och en annan som passar för dig.”
  • Göte Strandsjö skrev musik till texter av kända författare. Nils Ferlin, Anders Frostensson och Bo Setterlind är några av dessa.

Kristin framförde Setterlinds text till ”Aldrig mer ett ont ord om trasiga fioler” där avslutningsorden lyder ”I hans händer dög jag.”

  • Vid tiden strax efter påsk passade en annan av Strandsjös mest kända sånger, ”Maria stod och grät utanför graven”.
  • Tre fakta gällde enligt Strandsjö vid skapande av andliga sånger: Sångbar melodi / enkelt och välvårdat språk / ett viktigt budskap (Ett tidlöst råd).
Makarna Kristin och Göran Andersson.

När Roberth Johansson avtackade Kristin och Göran Andersson, påminde han samtidigt om nästa program med titeln ”Jorden runt utan flyg.” Medverkande: Yvohn Thunberg, Eksjö den 6 maj kl.14.

Programmet avslutades med Strandsjös sång ”Mötas och skiljas”.
”Mötas och skiljas är livets gång / Skiljas och mötas är hoppets sång / Nu skiljs våra vägar, nu säger vi farväl / Men vi hoppas att vi ses igen.”


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait