Festligt när Aneby-film hade premiär

Text & foto: Tobias Marbenius.

I lördags rullades röda mattan ut vid entrén till Aneby kyrka. Under högtidliga former var det dags för premiären för Mediacenters nyproducerade Aneby-film.

En röd matta hade rullats ut framför entrén där premiären hölls.
Mingel innan premiärvisningen.
Gästerna bjöds på svalkande innan filmen visades.

När AnebyNytt besökte premiären i Aneby kyrka vid 16-tiden var minglet på kyrkotorget i full gång, i lokalen var det ett härligt sorl av röster, unga som äldre. Han knappt blicka ut över de samlade innan en servitör kom fram och serverade bubblig dryck i glas med fot.

Efter en stunds minglande öppnades dörrarna upp till salen där filmen skulle visas. På vägen in var det fritt fram att förse sig med popcorn och annat snacks, vilket för många hör till när det vankas film.

Popcorn och annat snacks fanns förstås.

Snabbt fylldes bänkraderna av förväntningsfulla filmbesökare. När alla slagit sig ner blev det en musikalisk inledning med sånginsats av Hedda Johansson Jönsson och Oliver Bodin som ackompanjerades av Mia Jönsson på piano. Låten de bjöd på var låten ”Du och jag igen”, som framfördes av Sarah Dawn Finer och Gina Dirawi som öppningslåt till en deltävling i Melodifestivalen 2016.

Hedda Johansson Jönsson och Oliver Bodin inledde med sång.

Efter låten presenterade även Hedda och Oliver kvällens program, och under talet kommer Ulf Lundberg in, som karaktären i filmen, i full fart på trehjulig cykel. Det visade sig att samtliga dessa tre personer även är skådespelare i den nyproducerande Anebyfilmen.

Hedda, Oliver och Ulf Lundberg var skådespelare i filmen.

Det är Mediacenter i Jönköpings län som ligger bakom filmen. Filmen är tänkt att fungerar som en informationsfilm om Aneby.

Filmfotograf Mats Appelqvist och producent Jan Fransson från Mediacenter.

– Tanken är att kommunens elever i årskurs tre ska se filmen när de läser om Aneby, men den kan ju användas av kommunen inom flera andra användingsområden, berättar producenten Jan Fransson från Mediacenter.

Mediacenter har just till uppgift att förse Jönköpings läns skolor och kommuner med bland annat film. Filmsatsningen som Mediacenter nu har gjort är film nummer ett av tretton stycken, alla kommuner i länet ska få sin egna film.

– Aneby börjar ju på A, så först ut fick bli Aneby, berättar Fransson.
Innan filmen rullade igång presenterades filmfotograferna Mats Appelqvist och Johnny Lindgren, den sistnämna har även klippt ihop filmen.

Johnny Lindgren har klippt ihop filmerna, här fick han mottaga publikens applåder.

Filmen tar oss sedan med på en resa genom kommunen och dess sevärdheter. Med hjälp av Hedda, som bland annat fått agera speakerröst, ges under resans gång kommunhistorisk information och nutida fakta, exempelvis nämns att Aneby är den mest kotätaste kommunen i Sverige. Utöver de tre skådespelarna, Ulf, Hedda och Oliver, som redan nämnts tidigare, figurerar även Albin Andersson och Alexander Persson i filmen. På vissa av nedslagen som filmteamet gjorde blev det filmatiseringar, som framfördes med en skopa humor, vilket väl framgick genom skratt från publiken.

Det var fullsatt när filmpremiären hölls.

Filmens längd var cirka 10 minuter.

Jan Fransson berättar att det inte bara blev en film, utan två!

Efter applåder berättade Jan Fransson från Mediacenter att det även har skapats en film till, en längre film där skådespelarnas kreativitet fick mer plats. – Det är samma grund men lite annorlunda, förklarar Fransson innan det trycktes på playknappen.

Mia Jönsson har arbetat med filmen, bland annat med manus och regi.
Alexander Persson, Ulf Lundberg, Albin Andersson, Oliver Bodin och Hedda Johansson Jönsson tackades för deras skådespelarinsats.

Efter ytterligare en succéfilm tackade Mia Jönsson, som även hon varit engagerad i filmen, flertalet personer som på ett eller annat sätt hjälpt till under projektets gång. Skådespelarna tackades även de, och fick framme vid filmduken mottaga publikens jubel och applåder.

Tårta serverades på två platser i lokalen, och det bildades lång kö till båda.
Tårtan smakade förträffligt.
Efter premiären bjöds det på kaffe, tårta och underhållning.

Efter filmpremiären bjöds det i lokalen bredvid på tårta. Till kaffet och tårtan bjöds det även på underhållning av Ulf Lundberg och Albin Andersson – som på ett imponerande sätt bjöd på lätt tungvrickande sånger, exempelvis Thore Skogmans ”Plättlaggen”.

Ulf Lundberg och Albin Andersson imponerade med sin sång.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait