Hjälparbete och solosång vid trivselträff i Vireda

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Tisdagens och terminens första trivselträff i Vireda Pingstkyrka innehöll information om hjälparbete och solosånger om medmänsklighet. För dessa båda inslag svarade välkände Göran Johansson, känd som ”Göran i Limna”.

Folke Wilhelmsson välkomnande med orden ”Ljuset är på väg tillbaka” och överlämnade ord och toner till Göran Johansson.

Med piano till sångerna medverkade Margareta Vittgård.

Göran Johansson var gäst på säsongens första trivselträff hos Viredas pingstförsamling.

– Jag skall i eftermiddag berätta om SAM-hjälps omfattande verksamhet. Jag är stolt över att få vara en del av deras hjälparbete. I SAM-hjälpfamiljen finns 1100 medlemmar och cirka 200 volontärer, berättar Göran.

– Jag får vara en av 40 chaufförer, som regelbundet kör ner långtradare med hjälptransporter. Hittills har jag kört ner till Europas fattigaste länder 32 gånger.

Göran Johansson är en välkänd och omtyckt sångare i bygden. Hans första sång kändes mycket aktuell. ”Drömmen om fred”, skriven av Roberth Johansson. Därefter följde ”Om jag kan hjälpa någon, blir det mening med hela mitt liv.” Innehållet i den sången kan vara ett vägledande tema för dagens gäst.

Vad finns det i långtradarnas last?

Naturligtvis kläder för alla åldrar och årstider. Men även flera hundra kilo knäckebröd från Wasa.
”Kanske är någon bokstav på omslaget felaktig eller så är gräddningen inte den rätta.” Från IKEA kommer olika slags möbler och från SJ:s sovvagnar mängder av lakan. Från svenska sjukhus kommer både rullstolar och rollatorer.

Sångaren Göran Johansson och pianisten Margareta Vittgård.

I nästa sångavdelningen fanns ”Varför klaga?” skriven av pastorn Arne Höglund. ”Det goda som du fått, är för många blott en dröm.”

Trivselträffens besökare.

Göran berättade om sin senaste resa i november 2023. Nästa tur blir den 26 mars.

Långtradaren är lastad när jag kommer. Jag går igenom alla resehandlingar och kontrollerar den valuta jag skall använda vid olika tullstationer.

Tar färjan från Karlskrona och hamnar på morgonen i Polen. Färden genom Polen omfattar 80 mil.

Därefter går resan genom Slovakien, Ungern och fram till Rumänien. ”Den långa kön vid Rumäniens gräns klaras snabbt av genom Polisens försorg. Säkert ett bönesvar.”

– När vi möter en pastor vid målet, märker vi att hans hälsa inte är den bästa. ”Min hjärtoperation kan inte utföras i landet men i Tyskland är det möjligt. Problemet är att den kostar 700.000 kronor.” Genom SAM:s kontakter i Sverige, samlades den summan in. Nyckelpersonen i vårt hjälparbete är nu helt återställd, säger Göran Johansson.

I nästa sångavdelning finns”Livets tid är alltid nu” med text av Kjell Olof Bohlin och ”Pusselbitar” skriven av Leif Lundberg. ”Det finns en plats som bara är din.” I Roberth Johanssons sång ”Jesus var det Dig jag såg” finns flera utmaningar till kärlekens konkreta handlingar.

Efter serveringen följer ännu en avdelning med sånger och svar på lyssnarnas många frågor.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait