Annandagens magnifika musikfest i Aneby kyrka

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

För den fullsatta kyrkans besökare var annandagens musikfest i Aneby kyrka en av årets höjdpunkter. ”Tänk att man får skratta så mycket i en gudstjänst”, tyckte någon vid utgången.

Solisten Felicia Pettersson.

De medverkande vid denna annorlunda gudstjänst var kantorerna Claes Ljungdahl och Pierre Jacobsson tillsammans med skickliga sångerskan Felicia Pettersson, numer bosatt i Bankeryd.

Dessutom var gästartisterna Garbis Sarafian på trummor och Ulf Engström på trumpet en stor tillgång med sina insatser i programmet,

Det konstaterades i inledningen att denna julkonsert var den nionde i ordningen. Felicia menade att det inte blir ordentlig jul innan annandagskonserten i Aneby ägt rum.

Hon började med julsången ”Julen är här” innan Claes Ljungdahl välkomnade. Därefter kunde församlingen njuta av J S Bachs ”Jesus all min glädje bliver.” I denna koral fick den nya orgeln visa sin förmåga till mångsidigt välljud.

Evenemanget var populärt.

Julvarianten av ”Stad i ljus” med namnet ”Sprid ditt ljus” sjöngs med inlevelse och bravur av Felicia Pettersson. Hennes kristallklara soprantoner fick besökarna att applådera länge.

Benlyft med hjälp av pianot.

”Nu kommer det ni väntat på” sa Felicia och överlämnade tonerna till de båda kantorerna, som tillsammans med leende framförde ”Tomtarnas vaktparad”. Denna älskade jullåt är skriven av Kurt Noack 1912 och kräver musikalisk fingerfärdighet av utövaren.

”Tyvärr har det uppstått ett teknisk problem i ett piano” meddelade Claes Ljungdahl. Detta tekniska problem visade sig direkt vid styckets början. När locket lyftes visade det sig att en tomte hade bosatt sig inne i pianot. Denna plockades fram och fick en hedersplats ovanpå pianot.

De båda kantorerna förseddes med var sin tomteluva när vaktparaden startades om. Publikens skratt och applåder fyllde hela kyrksalen!

Pierre Jacobsson vid orgeln.

”Winter wonderland” presenterades i ett eget jazztempo, som svängde behagligt innan det var dags för ett engelskt romantiskt stycke på orgeln. Detta stycke innebar femton olika skiftningar och därför kom Pierre Jacobsson med en vädjan: ”Önska mig lycka till!” Denna fantasi över en julpsalm kanske blev gudstjänstens musikaliska höjdpunkt?

Den hoppande kantorn Claes Ljungdahl.

”Mycket är viktigt i liver. Det gäller att röra sig regelbundet om man har ett stillasittande arbete.” Besökarna fick nu uppleva en kombination av musik och motion, där hopprep och hantlar användes. När den ene spelade sprang den andre runt i kyrksalen. Även benlyft med stöd av ett piano fanns på rörelseschemat. Beundran blandades med glada skratt.

Den från Julaftonens TV välkända ”Militärmarschen” spelades med dubbelpiano och Felicia Pettersson sjöng därefter ”Anthem” som handlar om en schackspelande ryss. ”Båda dessa stycken är tyvärr aktuella just nu.”

Innan en kort predikan tackade prästen Fredrik Bäckhjem Hellberg de medverkande. ”Tänk vad vi får vara med om.”

”Annandagen är en annorlunda dag som smyger sig in mitt i julfriden. Våld och hot finns runtomkring oss.”

Avslutande ”O, helga natt” fick genom Felicia Pettersson en gedigen tolkning, där höga soprantoner framkallade besökarnas hyllning.

Många besökare.

Dubbla extranummer blev ett resultat av den långa applåden. ”Gå ut i hela världen” och Peter Hallströms ”Jag viskar en bön”.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait