Orrebo julmarknad – en attraktion med bakverk och stämsång

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Trots bitande kyla var det i lördags folkvandring till den populära julmarknaden på Orrebo loge strax utanför Sunhultsbrunn. I maskinhallen utanför logen fanns flera utställare.

Ostar från ”Rykets gård”.

Bland utställarna i maskinhallen fanns familjeföretaget ”Rykets gård”, ett stenkast från Omberg. Madeleine kunde vid bordet erbjuda smakprov på flera ostsorter tillverkade av fårmjölk. Det blev inköp av tre smakrika ostar.

Inne på logen var det trängsel redan innan själva öppnandet. Dignande kaffebord var uppdukat för den som betalt den låga entréavgiften.

Julmarknad på Orrebo loge.

Det man särskilt lägger märke till i logen är de handgjorda takkronorna försedda med belysning. Enligt uppgift är de tillverkade av olika redskap från jordbruket.

Några av musikanterna förbereder ett framträdande.

Längst fram fanns en upphöjd scen med plats för de sångare, som vid flera tillfällen skulle framföra stämningsfulla julsånger. Främst var det medlemmar i familjerna Orre och Lennings, som bildade den kör som skulle fånga besökarnas uppmärksamhet. Ingen julmarknad i bygden kan antagligen uppvisa ett liknande flerstämmigt inslag.

På julmarknaden fanns det mycket att välja på.

Gun Orre, 85 år, fanns med bland de många försäljarna på logen. ”Jag har bakat 800 bullar och har just penslat de sista.” Den som tidigare smakat hennes ostkaka, hoppas finna ett par för egen konsumtion. Sedan tidigare år är det bekant att dessa läckerheter snart tar slut.

Ett besök vid Majvor Hanssons bageristånd känns också som en självklarhet. En saffranskrans och några påsar med julkakor följer med hem.

Den som vill besöka en julmarknad i bygden har många att välja bland. Den som besöker alla bör avsätta mycket ork och tid.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait