Norrskenet visade upp sig över Aneby

Text & foto: Tobias Marbenius.

Skenet från norr kunde skådas från Aneby och stora delar av Sverige sent på söndagsdygnet och under natten mot måndag.

Det mäktiga ljusfenomenet som kallas norrsken eller polarsken sträcker sig inte så ofta neråt Anebytrakten, men just nu är ”Norrskenssäsong” igång och chanserna att se fenomenet duggar lite tätare än annars.

Norrsken lyser upp himlen vid Aneby.

På den fria encyklopedin Wikipedia går det att läsa att polarsken är ett ljusfenomen som uppstår när laddade partiklar som accelererats till höga energier i jordens magnetosfär kraschar i atmosfären. Sådan acceleration sker bara i vissa områden i magnetosfären, vilket gör att polarskenet huvudsakligen uppträder i ringformade områden runt jordens två magnetiska poler.

Bilderna ovan togs vid 01-tiden vid Stalpet / Katrineholm natten mot måndag.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait