Familjär veteranmarknad med fordon, hoppborg loppis och musik i Bälaryd

Text & foto: Kjell Olof Bohlin. Foto: Tobias Marbenius.

Vädret påminde om en högsommardag, när Bälaryds bygdegårdsförening i lördags inbjöd till veteran- och familjedag. Ordförande Birgitta Svensson tror att det kommit 1.500 personer till denna uppskattade tilldragelse. Alla tänkbara gräsytor var upptagna av besökarnas bilar.

Volkswagen av äldre modell.

Bland de många veteranfordonen fanns jeepar, traktorer, lastbilar, motorcyklar och personbilar. Man kunde rösta på sin favorit i de olika kategorierna genom att lägga röstsedel i särskilda lådor.

En Monark Blue Arrow från 1955.
Martin Clausén från klubben ”Norra Smålands offroaders”.

Framför jeeparna fanns Martin Clausén från Nässjö. Från vår klubb ”Norra Smålands offroaders” finns åtta personer med sex jeepar.

Djerfs Austin Healey Spirit från 1959.

Bland personbilarna lägger undertecknad särskilt märke till en ”Riley från 1950” och en ”Austin Healey Spirit från 1959”. Ägarna till denna sist nämnda raritet heter Britt och Peter Djerf, bosatta i Ralingsås.

En BMW från 1955 drog ögonen till sig.

Bland alla välpolerade fordon kanske ändå den mest glänsande bilen på ängen var en ”BMW från 1955”. Ägaren till denna så kallade ”Barockängeln” är Bertil Johansson från Malmbäck. Han har ägt den sedan 1978 och det visar sig att klädseln är i äkta getskinn.

Traktorer och andra arbetsmaskiner hade en egen avdelning.
Stod man i centrum av området fanns det veteranfordon av olika de slag i alla väderstreck. Här fordon som var placerade på västra sidan om bygdegården.

Bland övriga uppställda personfordon syns Volvo, Volkswagen, Opel Kadett som är ägd av Malin Gummesson, förskollärare i Vireda. Tomas Starks båda Volvo Duett från 1965 och 1967. Dessa kulturbilar hör hemma i Bälaryd och på en av dem finns skylten ”Kultur på väg”.

Tomas Starks berömda och originella fordon.

Bland utställarnas stånd fanns olika loppisföremål, böcker, kläder, bildelar och broderade handdukar. En vägvisande skylt visar vägen till allt som händer under dagen.

Det fanns bland annat loppisförsäljare.
För besökarna fanns det mycket att se och göra Bälaryd.
För den som var hungrig kunde magen mättas med bland annat grillad korv och hamburgare.

Den som var hungrig hade goda möjligheter att tillfredsställa sina behov med korv, hamburgare och våfflor. I ”Åsa-Nisses café” fanns Birgitta Svensson, ordförande och Marie Axelsson, kassör.

”Vi är mycket nöjda med dagen och noterar en kraftig ökning av besökare jämfört med förra året.”

Birgitta Svensson och Marie Axelsson fanns i ”Åsa-Nisses café”.
Hellström Family Band såg till att det svängde från scenen.
Christina trakterar både sång och gitarr.

Från en uppbyggd scen hörs medryckande sång och musik. Det musikaliska inslaget framfördes av familjen Hellström bosatta i Bälaryd. Kraftfull countryrock fyller hela parken med välljud!

Mamma Christina tillsammans med dottern Violet på trummor, sonen Louie på bas och dotter Tish på gitarr och sång.
.
Det fanns gott om veteranfordon att spana in.

För barnfamiljer fanns både en hoppborg och möjlighet för barnens ansiktsmålning. Denna målning, som lockade en lång kö, utfördes av proffsiga Veronica Örfelth.

För barnen fanns det en uppskattad hoppborg.

I parken fanns korgmålning, teförsäljning och ett öppet museum med spännande föremål. Ett originellt föremål som visades upp var en ”straffstock” som en gång var placerad utanför Bälaryds kyrka. Jag såg ingen som ville pröva den ”möbeln”, denna gemytliga dag långt från straff och skuldkänslor.

Denna dag är bara en del av det blomstrande liv, som nu kännetecknar Bälaryds bygdegårdsförening.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait