Wireda hembygdsförening firade 60 år i söndags

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Vinden susade i de höga päronträden och sensommaren var påtagligt närvarande när Wireda Hembygdsförening firade sitt 60-årsjubileum utanför Gammelstugan i Kieryd söndagen den 10 september.

Extra festligt fika med hembakat i grönvita påsar erbjöds de anländande besökarna.

Bakom kaffebordet fanns Carin Almqvist och Susanne Davidsson. Det blev förstås tillfälle att samtala med varandra om tider som varit kryddat med reflektioner kring nutidens ljus och mörker.

Det kan nämnas att Vireda socken faktiskt har två olika hembygdsföreningar. Även Vireda sockenförening är en aktiv del av socknens föreningsliv och har sina samlingar i Ungdomsgården, som i dagarna bygger en veranda med utsikt mot den vackra dalen.

Ingmar Karlsson visade upp kartor över bygden.

Utanför gammelstugan i Kieryd hade ett tält rests för att få plats för Ingemar Karlssons många åldriga kartor. Den äldsta av dessa kartor från socknarna i Aneby, är daterad 1641 och föreställer Björkenäs olika gårdar och vägar. En annan är från Mosseryd med årtalet 1842. Ingemar Karlssons berättarförmåga gör de stora kartbilderna till ett spännande äventyr för besökarna.

Kartor från förr.

Den som ville kunde svara på ett antal tipsfrågor med anknytning till hembygdsföreningen.

På Gammelstugans andra våningen finns en omfattande utställning, där man kan ta del av äldre jordbruksredskap och konstnärliga broderier.

Fotografier från Björkenäs 1935.
Karta som visar Vireda på 50-talet.
Susanne Davidsson och Karin Almqvist vid kaffebordet. Lilla bilden, föreningens styrelse.

Hela den närvarande styrelsen ställer upp sig för fotografering, innan Anebynytts reporter skyndar vidare till annat uppdrag i Vireda kyrka.

Jodå, ett par påsar används för att plocka ett antal gråpäron för senare konsumtion.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait