Stiftelsen Otto2020 uppmärksammade ”Suicidpreventiva dagen” på Fredstorget i Aneby

Text & foto: Tobias Marbenius.

I världen, Sverige och i Aneby uppmärksammas i söndags den ”Internationella suicidpreventiva dagen”. I Aneby höll man sig inte bara till denna dagen, utan tillägnade veckan som varit för att uppmärksamma problematiken kring självmord och psykiskt ohälsa.

Exempelvis, i Aneby kommun, har filmen ”Ted – för kärlekens skull” visats på bioduken i Konserthuset. Filmen handlar om en av Sveriges mest älskade artister och hans dramatiska, kontrastrika och alltför korta liv, då han 41-år ung avslutade sitt liv.

I Vireda, som AnebyNytt, rapporterat från (länk) hölls under söndagen två konserter på samma tema med musikern Peter Hallström med flera.

”Stiftelsen Otto2020” samlar in pengar som används i riktade insatser för att öka unga människors psykiska hälsa.

En oktoberdag för snart tre år sedan hände det som senare skulle leda till ”Stiftelsen Otto2020”. Britt och Peters Djerfs son Otto tog, dagen innan sin 25-årsdag, sitt liv.

Representanter från ”Stiftelsen Otto2020” pratade vad de gör och hur man kan stötta deras arbete.

När jag anländer till Fredstorget vid 18:15-tiden på söndagen har representanter från ”Stiftelsen Otto2020” tagit plats på scenen och är i full gång med att informera om stiftelsens arbete. På ett bord bredvid scenen finns Otto-armband och Otto-mössor till försäljning för att stödja arbetet som stiftelsen gör.

Otto-armband och stickade Otto-mössor till försäljning till förmån för att öka unga människors psykiska hälsa..
Många hade samlats på Fredstorget denna soliga höstkväll.
Några elever från klass fyra på Parkskolan framförde berörande sång.

Elever från klass fyra på Parkskolan äntrade sedan scenen och framförde på ett berörande sätt Lalehs låt ”Goliat”.

Stunden på torget var känslosam för många.

Eva Hertzman arbetar som samordnare för suicidprevention inom kommunen och hon förklarar bland annat att statistiken fram till år 2021 påvisar att Aneby har den högsta siffran i antalet självmord i Jönköpings län, och det är bara killar.

– Vi tillsammans kan ta ansvar att ingen ska ta sitt liv, avslutar Hertzman innan hon lämnar scenen.

Eva Hertzman arbetar som samordnare för suicidprevention.
Britt och Peter Djerf var initiativtagare till denna kväll. Britt var även kvällens konferencier.

Britt Djerf presenterar sedan nästa artist på scen, Silje Osiak. Hon framför Rihannas låt ”Stay”.

Silje Osiak sjöng Rihannas låt ”Stay”.

Eva Ekdahl Jillbratt, elevhälsachef representerade tillsammans med skolkurator Elin Svensson, elevhälsan.
Eva berättar att hon med sina över 26 år som lärare sett att den psykiska ohälsan spridit sig nedåt i åldrarna, och att det är något vi måste arbeta med. Mycket av den psykiska ohälsan kommer från sociala medier, tv-spel och dataspel.

– Sociala medier kan var jättebra och främja mycket, men det kan även stärka det dåliga. På elevhälsan i Aneby arbetar vi mycket förebyggande, berättar Eva innan hon lämnar över micken till skolkuratorn Elin Svensson.

Eva Ekdahl Jillbratt och Elin Svensson från elevhälsan gav råd och tips.

– Förebyggande har vi individuella samtal med barn. Sedan håller vi på att implementerar på gruppnivå att nå fler elever med viktig information, berättar Elin. Hon uppmanar även föräldrar att vara nyfikna på vad barnen tittar och gör på nätet, och får medhåll av Eva.

– Vi är ingen behandlande verksamhet inom centrala elevhälsan utan kommer vi i kontakt med suicid så tar vi kontakt med Bup-akuten och har uppföljningar tillsammans med dem, säger Elin.

Oliver Bodin på sång med pappa Fredrik Bodin på gitarr bjöd på finstämd musik.

Oliver Bodin rundade av samlingen på Fredstorget genom att framföra Tomas Stenströms låt ”Ser du månen där du är ikväll”.

En märkbart rörd Peter Djerf avslutade sedan genom att tacka de som kommit till torget denna kväll.
– Det betyder fantastiskt mycket för oss. Jag hoppas vi kan jobba med ungdomar och ungdomars psykiska hälsa på ett bättre sätt än vad vi kanske tidigare gjort, avslutade Peter.

Peter Djerf tackade de som kommit.

Stiftelsen Otto2020 meddelade sedan att de är så tacksamma. Under kvällen såldes mössor och armband för ca 10000 kronor. Ett företag skänkte 5000 kronor.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait