Lommaryds marknad samlar stora skaror till handel och hemvändardag

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Det är anmärkningsvärt att Aneby kommuns två största folkfester äger rum i grannbyarna Hullaryd och Lommaryd. Till ”Helg i Hullaryd” 21-22 juli väntas bortåt 3.000 besökare och till marknaden den 28 juli i Lommaryd kanske mellan 4-5.000.

Hur vet ni att så många kommer, frågar jag Johan Frid och Lars Erik Widell,
– Förra året hade vi 1.400 bilar på parkeringen och tar man det gånger trepassagerare så får du den siffran.

Anebynytt har inbjudits till information och samtal om den unika marknaden med hundraåriga traditioner. I samtalet deltar Johan Frid, ansvarig för marknaden tillsammans med Petter Larsson, och nestorn Lars Erik Widell, nu ansvarig för parkeringen och rådgivare åt den yngre generationen.

Påverkas ni av att den stora marknaden i Adelöv ställt in?
– Vi har inga problem med den digitala anslutningen till Swish. Men kanske kommer en del marknadssugna till oss när inte Adelöv blir av.

Lars Erik Widell och Johan Frid välkomnar till marknad i Lommaryd den 28 juli

Vad händer under marknaden i Lommaryd?

– Vi väntar minst 70 stycken knallar som erbjuder allt tänkbart som bör finnas under en marknad. Kläder, karameller och livsmedel dominerar, men det finns många lite udda marknadsstånd att besöka. Den mest avlägsna knallen kommer från Vällinge i Skåne och ett par knallar från Stockholmstrakten brukar dyka upp i sista stund.

Ett antal politiska partier och föreningar deltar med sitt budskap.

För barnen anordnas lek i en hoppborg och möjlighet att rida käpphäst.

När man blir sugen på fika finns hembakat bröd och kaffe i föreningslokalen. Stadigare föda kan fås bland knallarna i speciella livsmedelsvagnar.

För att marknaden skall bli möjlig går det åt lite mer än 100 frivilligarbetare.

För arrangören Lommaryds IF finns fyra ben för att verksamheten skall fungera.

Marknaden är en, sponsorpengar en annan. Tillsammans med medlemsavgifter och kommunala bidrag kan vi bygga upp en stabil ekonomi. ”Den behövs när vi nu skall renovera våra olika lokaler.”

– Kanske är det kommunens största hemvändardag? För många är det enda gången man träffas under året. Marknaden i Lommaryd är en viktig mötesplats för många, avslutar trion.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait