Utställning av Gunnar Lundquist – naturens och dricksvattnets beskyddare

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

”Med mina bilder vill jag visa vad naturen själv skapat allt sedan istiden. Jag vill väcka människors intresse för att bevara och värna det vilda och oförstörda innan någon bestämmer sig för att göra makadam av det. Eller plana ut det till oigenkännlighet.” (Gunnar Lundquist)

Det pågår en unik utställning i Aneby Bibliotek under tiden 15 juni – 27 augusti. Min uppmaning till dig är att ta del av den, eftersom det är naturprofilen Gunnar Lundquists sista utställning. Han har säkert under lång tid genomfört minst 150 olika utställningar kring natur och miljö.

Gunnar Lundqvist.

När Gunnar avslutade sin tid på jorden den 24 maj 2023, var det alltså omöjligt att fysiskt fortsätta miljökampen. Men i sjuksängen på ett boende i Österbymo, sträckte han sin hand mot höjden och manade sina vänner till fortsatta insatser för miljön. Genom sina bilder kommer Gunnar Lundqvist att lyfta fram betydelsen av närkontakt med skapelsens skönhet och hemlighet.

Hans konkreta medmänsklighet var helt unik. Två korta exempel. Vid en insamling i en välgörenhetsorganisations regi, gick Gunnar fram och frågade vad som bäst behövdes. Svaret blev att skor behövdes mer än något annat. Gunnar tog av sig sina finskor och gick till bilen i strumplästen.

Vi åkte tillsammans på en safariresa till Sydafrika 2011. Där kunde Gunnars intresse för vilda djur tillfredsställas med råge. När vi skulle packa för hemresa, hade städerskan redan börjat sin förberedelse för nästa gäster. På engelska får vi veta att hon har en stor familj och att hennes make är arbetslös. Själv arbetade hon bara ibland som en extra resurs. Gunnar tömmer sin packade resväska framför hennes fötter. Endast smutstvätten fick följa med hem.

Gunnar Lundquist lade ner stor energi på att göra insatser för Vättern, Sommen och Munksjön.

Utskällningen på Aneby bibliotek har fått rubriken DET FINNS NÅGOT ATT RÄDDA.

Flicka på trädgren vid Sommen.

Bland de bilder som visas i olika format finns dessa:

  • Osynliga gifter och Boda deponi i Nässjö med utsläpp till Ryssbysjön och stora och lilla Nätaren.
  • En båt på Vättern där en passagerare protesterar mot försvarsmaktens beskjutning av Vättern med skylten FINNS DET NÅGOT FÖRSVAR MOT DUMHET ?
  • ”Bara vanligt vatten” Karin Wier dricker ett glas vatten och under bilden kan man läsa fakta om vatten förgiftat av PFAS – gifter.  ”En och en halv miljon svenskar dricker förgiftat vatten.”
  • En konstnärlig bild visar en flicka som vilar på en trädgren intill Sommens vatten. En annan bild visar barn som lekar på ett berg på Åsens By.
”Finns det något försvar mot dumhet?
Barn som klättrar på Åsen

Måndag den 14 augusti anordnar Aneby bibliotek ett särskilt program där miljökämpen Gunnar Lundquist porträtteras av nära vännen Kjell Olof Bohlin. Fler är välkomna att medverka, säger Inger Hällfors.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait