Framtidsvisioner när Vireda sockenförening hade årsmöte

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Drygt 30 medlemmar hade samlats till årsmöte i Ungdomsgården, Vireda i söndags. Vireda sockenförening är livaktig med många medlemmar, 123 betalande, och ett flertal årliga aktiviteter.

Ordförande Mikael Bäckström och sekreterare Maggan Wier i aktion.

Sedan ordförande Mikael Bäckström hälsat välkommen visades en svartvit film inspelad av TV 1963, alltså för 60 år sedan. I den 20 minuter långa filmen från en svensk landsbygdsort, fanns bland annat följande fakta och innehåll:

  • I Vireda socken bodde år 1963, 576 personer. I bygden fanns då en enda industri, en stålkamsfabrik startat av prästen Tore Lord. I denna slipindustri fanns som mest 14 anställda. Den fanns i de tidigare lokstallarna.
  • Prästen i församlingen var då legendariske Tore Lord, som TV-teamet följde på olika uppdrag.

Prästens bil åkte genom ett vintrigt landskap på hembesök i angelägna ärenden. Bland annat fick vi möta en dam fyllda 103 år. Besök i en syförening och dop i ett hem tillhörde det som visades på ungdomsgårdens stora bildskärm. Vi fick även följa med till Viredas 1300-talskyrka och en begravningsgudstjänst.

Efter filmvisningen följde servering av korv med bröd samt kaffe med dopp.

När årsmötet inleddes valdes Mikael Bäckström till ordförande och Maggan Wier till sekreterare.

I verksamhetsberättelsen för 2022 nämndes en digital föreläsning av TV-kända Camilla Qvartoft, med flera barndomssomrar i Vireda. Hon berättade om sitt arbete med  TV-produktionerna Veckans Brott och Agenda. Vidare har ordnats vårfirande, Hela Vireda bakar, Pubkväll och glasstillverkning och uppsättning av stor gran vid sockenstugan.

Balansräkningen visade en behållning på 177.000 kronor. Under året har 32,000 kr använts till olika investeringar, bland annat inköp av bildskärm med takkanon.

Medlemsavgiften fasställdes till 100 kr och priset för uthyrning till 500 kronor.

Några av besökarna vid årsmötet.

Till ordförande omvaldes Mikael Bäckström och ny medlem i styrelsen blev Christian Faaberg-Lensbjerg. Övriga tidigare ledamöter omvaldes.

När det gäller verksamhetsplan för 2023 angavs följande aktiviteter: Badbrygga skall placeras vid Wiredaholmssjön, Midsommarfirande i och utanför ungdomsgården, Bakluckeloppis på stationsplan, digital föreläsning och trädgårdskväll.

Med stöd från Norra Vedbo Vindkraftsfond hoppas föreningen kunna påbörja altanbygge utanför ungdomsgården under sommaren. Det vädjades om arbetsinsats från medlemmarna.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait