Årets förskollärare, Malin Gummesson, arbetar i Vireda och bor i Nordsjö

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Ett tag har det varit känt att förskolläraren Malin Gummesson tilldelats utmärkelsen ”Årets förskollärare”. ”Vad roligt att någon i vår lilla kommun har hamnat i centrum för sina insatser”, hörde jag någon säga.

Utnämningen skedde under ”Förskoledagarna” på Älvsjömässan i Stockholm. Priset var personligt riktat till Malin Gummesson och delades ut av tidningen ”Förskolan” och ”Gothia kompetens”.

Var bor du? undrade Anebynytts utsände vid ett besök i början av veckan.

– Vet du var Nordsjö lilla by ligger, undrade Malin. Eftersom vi ofta passerar denna by på väg från Vireda till Bälaryds bygdegård, blev svaret jakande. Denna by ligger intill Nordsjösjön i utkanten av Bälaryds socken. En förskollärare i vår lilla kommun bosatt i relativt okända Nordsjö i Bälaryds socken har alltså lyfts fram som årets förskollärare i Sverige.

Malin Gummesson vid upptäckarlådan.

Har du fått någon uppmärksamhet från omgivningen?

– Verkligen, P4 Jönköping har varit här och Smålands-Tidningen har skrivit en större artikel. Dessutom har många kolleger gratulerat. Nu kommer jag också med i nättidningen ”Anebynytt” och får ny uppmärksamhet. Sedan kommer tidningen ”Förskolan” med en större artikel i maj månad.

– Det var rektor Maria Stejdahl som skickade ett förslag på mitt namn.

I prismotiveringen stod bland annat följande: ”Årets förskolekraft Malin Gummesson ser till så att förskolan på landsbygden ligger i framkant och får saker att hända i verkligheten.”

Efter handledarutbildning är Malin även handledare för studenter från högskolorna i Jönköping och Linköping. Studenterna är blivande förskollärare.

Vad är det speciella för din grupp här i Vireda ?

Kollegan Filippa Mowitz och jag lägger tonvikten på vistelse utomhus. Vi är i Eklunds bokskog och på kullen ovanför kyrkgärdet i Vireda. Promenader på järnvägsbanken till Boarps hästgård, där vi också möter Norbergs får under vandringen är vanliga små utflykter.  Vi kan även gå vägen ner till lekplatsen vid Gröna Lund.

Förskolans upptäckarlåda i Vireda.

En speciell ”upptäckarlåda” där det finns förstoringsglas, kikare och olika redskap är vår stolthet. Denna speciella låda vill Malin gärna visa för reportern. ”Det kommer ständigt nya saker i denna låda.”

– Vill du ta en bild på barnen? frågar Malin.

Eftersom barnen i den yngre gruppen sover i sina vagnar utomhus, blir det en bild på livliga barn i den äldre gruppen.

Förskolebarnen poserade både högt och lågt.

– Vi är noga med att föräldrarna gett ett skriftligt tillstånd till fotografering. I ett av kyrkans träd klättrar några högt upp. Andra finns på lägre nivå omkring trädet.

Vireda skola kan vara stolt över sin fina förskola med ett stigande gott rykte. Om mindre än ett år är dessutom om- och tillbyggnaden av Vireda skola i gång, om allt går enligt plan.

Juryns motivering:

”Årets Förskolekraft ser till att förskolor i landsbygd ligger i framkant och får saker att hända i
verksamheten. Hon är en ”doer” som leder lärgrupper och tar tag i att fixa praktiska saker – som att gräva
ner en roddbåt på gården i projektet om vatten eller tillsammans med arbetslaget planera en arbetskväll
med vårdnadshavare för att förändra i utemiljön. Årets Förskolekraft tar ansvar för helheten och bistår
gärna andra förskolor i området när de behöver hjälp. På så sätt ser hon den röda tråden i alla tre förskolor och har tillsammans med rektor tagit fram en strategisk plan för utveckling inom hela förskoleområdet.
Hon handleder studenter under deras VFU vilket främjar såväl sin egen som studentens och hela
arbetslagets utveckling.
Med sitt driv, sin energi och sitt engagemang gynnar Malin Gummesson utvecklingen och måluppfyllelsen både i den egna förskolan och i hela rektorsområdet – för barnens bästa. En riktig förskolekraft!”


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait