Bel Canto bjöd på storslagen vårkonsert i Lommaryd kyrka

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

När kören Bel Canto i lördags tågade in i Lommaryds landsbygdskatedral var förväntningarna stora bland besökarna i den välfyllda kyrkan. Det är välkänt att Bel Canto är en kvalitetskör, som alltid gör sitt yttersta för att besökarna skall få full valuta för den obetalda entrébiljetten. Den hade varit värd en rejäl summa.

Välfylld kyrka under vårkonsert med Bel Canto.

Med dirigenten Louise Lööv i spetsen kunde kören fängsla åhörarna denna vackra vårkväll. Körsångarna var för övrigt klädda i färgglada överdelar och liknade en bukett vårblommor.

Prästen Karin Sanell välkomnade till en vårkonsert, som med tanke på vädret kändes som en sommarkonsert.

Prästen Karin Sanell berättade om psalmförfattaren Carl Olov Rosenius.

Bel Cantos första låt var temalåten ”Vart jag än går” med Ulrik Peterson som skicklig solist.

Med jämna mellanrum presenterades programmet av Hanna Nordell och Anna Larsson.

I nästa avdelning följde välkända ”Min plats på jorden” skriven av bland andra Py Bäckman och Fredrik Kempe och ett efterföljande soulmedley med låtarna What a wonderful world / Ain’t No Mountain High Enough / I say a little prayer. Ett spännande samspel mellan dirigent, solister och kör. Det gungande skönt både hos kören och i publiken!

I kommande avdelning fick ABBA-låten ”Super trouper” stort utrymme. Solisterna Anna Fredin och Anneli Fång lyfte låten till himmelska höjder. När det var dags för ”mellolåten ”Värsta schlagern” kom hattarna till användning. De silvriga tillhörde damerna och de guldfärgade herrarna.

Thomas Stenströms ”Ser du månen där du är ikväll?” efterföljdes av den klassiska ”Somebody to love” med Jonas Nyström som solist. Sara Jaginder blommade ut i den riviga ”En värsting till syster”.

– Ännu en avdelning med variation där det fanns plats för gospellåten ”Total Praise” av Richard Smallwood. De må förlåtas undertecknad att han svagt sjöng med i tenorstämman. Det gick inte att låta bli!

En av kvällens många höjdpunkter var ”En sång till livet” skriven av Malena Ernman och Tuva B Larsen. Här gjorde solisterna Anna Fredin och Anna Lindh en enastående insats.

Bel Canto visade sin musikaliska bredd genom att framföra Henry Purcells 1600-talsmadrigal ”In these delightful, pleasant groves”. Andlöst vackert med imponerande insats av koristerna!

Innan det var dags för församlingen att sjunga ”Var jag går i skogar berg och dalar” medverkade Karin Sanell med en betraktelse. Vi fick en lektion om psalmförfattaren C O Rosenius och hans livsgärning.  Psalmen som skrevs av Rosenius passade utmärkt inför den kommande ”Gode herdens söndag”.

Bel Canto bjöd på en bred repertoar.

Ett tack från kören framfördes till dirigenten Louise Lööv, som arrangerat de flesta av körens sånger, och till den skicklige pianisten Jim Fredin.

Vårkonsertens extranummer blev ”Kärleken är evig” förknippad med Lena Philipsson.

Det kändes som om våren hade förgyllts av de ord och toner som fanns i konserten.

Kören med sin ledare Louise Lööv tackade för sig.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait