Smurfar, fordon och kläder – samlare från Aneby pratade om sina samlingar

Text & foto: Tobias Marbenius.

På måndagskvällen rullade Tom Ragnar in på Fredstorget i Aneby med sin gamla lastbil ”rundnosen” från 53. Han var en av de tre som fått till uppgift att berätta om sitt samlande på biblioteket, som just nu är inrymt i en tillfällig lokal intill torget.

Studieförbundet Vuxenskolan hade tillsammans med Aneby bibliotek utannonserat berättarafton med temat ”Oss samlare emellan”. När klockan började närma sig 18.00, tiden för evenemanget, så hade ett tiotal personer slagit sig ner på stolar i bibliotekets tillfälliga lokal.

Marie Hammarin och Stina Schildt hälsade välkomna.

Marie Hammarin från Studieförbundet Vuxenskolan och Stina Schildt från Aneby bibliotek hälsade den samlade skaran välkomna. Tillsammans pratade de lite om definitionen kring begreppet samling och så presenterade de tre gästerna som bjudits in för att tala om just sina samlingar.

Anita Walfridsson berättade om sin klädsamling.

Först ut att prata om sitt samlande var Anita Walfridsson. Anita, som tidigare drivit damklädesaffären Annibris, hade tagit med sig några klädesplagg från hennes klädsamling.
– Jag är egentligen ingen samlare, utan det mesta bara kommer, förklarar Anita och berättar vidare att det är hennes svärföräldrar som ligger till grund för hennes samling.

Bröllopsskor från ett bröllop 1937. Prislappen på 28 kronor vittar om att det var fina skor.

Anita håller upp ett bröllopsfotografi från svärföräldrarnas bröllopsdag 1937 och just klänningen som är på bilden har hon tagit med sig för att visa upp. Hon visade även upp bröllopsskorna och broderade bröllopslakan. På ett antikvariat i Nora hade hon köpt en hatt som hon visade upp.

En hatt som ingår i Anitas samling.

Samlare nummer två för kvällen var Lena Algeskär. Lena har en förkärlek till smurfar och hade tagit med sig en liten del av hennes stora samling. Smurfarna stod prydligt uppradade på ett bord i lokalen.

Lena Algeskär med en liten del av sin stora samling.

Lena berättade att smurfarna ”föddes” i Belgien 1958, men att de anlände till Sverige först 1979.
– När jag växte upp hade min mamma en affär i Gränna som hette Lasse & Solveig, och i affären såldes bland annat smurfar. När det släpptes en ny så fick jag en, så redan som barn hade jag ett 60-tal smurfar. Det var en bra start på mitt samlande, konstaterar Lena som nu har 700 smurfar och andra smurfiga attiraljer, exempelvis frimärken, porslin, böcker, spel mm.

– Jag gillar att surfarna har så många olika ansiktsuttryck, säger Lena.

– Jag älskar att gå på loppis och hittar jag en smurf så får den oftast följa med hem, säger Lena.

Lena plockar upp en smurf från bordet och informerar om att värdet på smurfarna ligger mellan 5-1500 kronor. Smurfen som Lena håller i är en smurf som följde med serietidningen Fix & Foxi.
– Den här är svår att få tag på och värdet på den ligger på 1500 kronor, berättar hon.

Fix & Foxi-smurfen och ett smurfhus som hon fick när hon var 8 år är det som Lena är mest stolt över i sin samling.

Fix & Foxi-smurfen har fått hedersplatsen på smurfhusets balkong.
Fordonssamlare Tom Ragnar med sin lastbil från 53.

Gäst nummer tre är Tom Ragnar. Toms stora samlande är fordon och då främst traktorer. Med sig till kvällens berättarafton hade han tagit sin gamla lastbil, en Volvo L249 av årsmodell 1953.
– Just den här har en VDC-motor och det är ovanligt. Många lastbilar byggdes om till truckar, så det finns inte många kvar berättar Tom, när han stolt visar upp sin pärla.

Modellen kallas för ”Rundnos”

Vidare under aftonen berättar han om traktorer som han minns från tiden då han var yngre.
– Nu har jag lyckats köpa likadana, berättar han.

Samtalen och frågorna fortsätter sedan en lång stund mellan de församlade.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait