Kören Mosaik tar farväl med ny platta

Text & foto: Tobias Marbenius.

På lördag, 1 april, kliver Bosse Göranssons kör ”Mosaik” upp på scenen i Kungsportskyrkan i Huskvarna för att ge en releasekonsert för körens nyinspelade skiva ”Från hjärta till hjärta”. Samtidigt blir det körens sista konsert.

– När man startar en kör med +50-åringar så vet man att den inte kan vara hur länge som helst och efter snart 9 år kändes det bra att göra detta avslut i samband med ett kul skivsläpp, berättar körledaren och den före detta Anebybon Bosse Göransson.

Bosse Göransson, ledare för kören Mosaik. Arkivbild

Bosse Göranson har under många år musicerat flitigt i Anebytrakten och 2017 tilldelades han Årets Kulturpris i Aneby. 2014 lämnade han tillsammans med sin fru Kristina Aneby och flyttlasset gick till Jönköping. Ungefär i samma veva som flytten startade han upp kören Mosaik och fick med sig flera körmedlemmar från Aneby.

Mosaik sticker ut en del från andra körer.

– Många körer idag jobbar ju i projektform. Det kan vara ett projekt kring någon artists musik eller något speciellt tema. Mosaik är nog en lite unik i kör-Sverige då vi i princip endast jobbar med eget material, berättar Göransson.

Mosaik in action. Arkivbild

– I och med att det är eget material så har våra projekt blivit inspelningar. Dels för att dokumentera vår musik men främst för att ge vår publik möjlighet att kunna lyssna till oss såväl i hängmattan som framför diskbaljan, berättar Göransson.

Körens första album ”Kärlek, hopp & tro” släpptes 2018, och efter det har kören släppt två jullåtar. I samband med körens första skivsläpp lockades drygt 300 personer till releasekonserten.

– Vår ambition med den nya plattan ”Från hjärta till hjärta” har varit att få en skiva som är dynamisk och intressant att lyssna på flera gånger, och det tycker jag vi har lyckats med. Här finns allt från rejält sväng till lugna ballader.

Anebybon Sol-Britt ”Sollan” Ström är kompositör till en av låtarna på skivan. Arkivbild

– På förra plattan skrev jag samtliga sånger men denna gång har Sol-Britt Ström med en sång. Hon är en mycket duktig med en fantastisk känsla för såväl text som melodier och jag vet att hon har många låtar i byrålådan hon kan dela med sig av i framtiden, säger Göransson.

Från det kommande albumet har det tidigare i år släppts en singel, ”Våga visa kärlek” och ”Vem”. Solist i ”Våga visa kärlek” är Anebybon Tony Berglund.

Mycket tid har lagts i studion. Foto: Bosse Göransson

Kören som består av cirka 35 medlemmar från Jönköpings och Höglandstrakten har tillbringat åtskillig tid i såväl övningslokalen i Lekeryd som i studion i Skärstad.

– Inför releasen har det varit mycket jobb, många skratt och en hel del långa kvällar, avslöjar Göransson.

I kören och på skivan finns flera Anebybor med. Foto: Bosse Göransson

Körarrangemangen är skrivna av Johannes Häger, Sören Ylenfors och Anebybon Ulrik Lundström. Skivan är producerad på Loud Noise Studios av Johannes Häger. Den kommer släppas på de flesta streaming-tjänster där kanske Spotify är den mest kända. ”Från hjärta till hjärta” kommer även släppas på CD.

– På releasekonserten den 1 april, som då även blir vår avskedskonsert, kommer vi få uppbackning av ett proffsigt 7-mannaband. Jag hoppas så många som möjligt tar sig dit för att höra vår liveversion av skivan, avslutar Göransson.

Konserten är i Kungsportskyrkan, Huskvarna, 1 april, klockan 19.00. Biljetter köps i entrén.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait