Litterär händelse bland bakverk på Gröna lund i Vireda

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

”Fikastund med guld i mund på Gröna Lund”. Det var rubriken på en mycket annorlunda samling under måndagen på trivsamma Gröna Lund i Vireda. Anmälan var nödvändig och platserna gick snabbt åt.

På en folder kunde man läsa om tanken med denna eftermiddagsträff: ”Vi bjuder er till en mysig eftermiddag med högläsning på Gröna Lund i Vireda. Välkomna på en härlig stund tillsammans i brasans sken.”

Uppläsarna från biblioteket; Sanna Godenäs och Shaymaa Al-Rubaye.

Sanna Godenäs och Shaymaa Al- Rubaye från biblioteket i Aneby hälsade välkomna till en annorlunda eftermiddag på Gröna Lund, med en upplevelse för kropp och själ. ”Vi bjuder både på förstärkt fika och en stunds poesiläsning.”

Placerade vid olika bord i en hemtrevlig miljö bjöds deltagarna på ett varierande poesiprogram.

Värdparet Theres och Niklas Eklund.

De böcker och dikter som presenterades var följande:

Högläsningen inleddes med två dikter av Nobelpristagaren och mästerpoeten Tomas Tranströmer; ”Trädet och regnet” och ”Eldklotter” med många träffsäkra bilder från naturens värld.

Louise Glück, även hon Nobelpristagare, bidrog sedan med ”Whisper”.

Barnboksförfattaren Lena Sjöberg blev en ny bekantskap för de flesta av lyssnarna. De båda rimmade dikterna hade namnet ”En liten humla” och ”Under ett rabarberblad”.

Några av deltagarna tillsammans med Sanna Godenäs och Shaymaa Al-Rubaye.

Okända poeten Jila Mossaed fick lämna ett bidrag till programmet genom boken ”Om nätterna”. En rad som fastnade hos undertecknad var denna ”Din parfym stannar kvar i sjalen”.

Niklas Rådström har ett stort register i sitt skrivande, bland annat känd för ”Boken” som ger möjlighet till ett annorlunda bibelstudium.  Han är även en etablerad poet och i programmet lästes ”Nummer två”, ”Drömväverskan” och ”Att läggas till kartbilden”. Ur dessa träffsäkra poem hämtas två olika citat: ”Vinden mumlar i landskapet” och ”Marken rämnar i trädens skugga.”

Dignande kaffebord.

Efter en överdådig servering av smörgås och hembakade läckerheter, följde en andra avdelning.

Ännu en barnboksförfattare, Hanna Lundström, gladde deltagarna med dikterna ”I krukan” och ”Gå ut och kolla in”.

Den  bohemiske poeten Brun K. Öijer är älskad av många. I hans bok ”Sova med regnbågen” fanns de uppmärksammade orden ”Någon har finjusterat sitt hjärta”.

Mot slutet av den uppskattade samlingen uppmärksammades den norska poeten Gunvor Hoffmo (Att ha alla vintergator inom sig) och Kisaboende författaren Gerda Antti (Ett leende är alldeles gratis).

August Strindberg är en av våra största författare känd för dramatik och stor romankonst.

Hans ord avslutade en smakligt litterär eftermiddag: ”Välkommen åter snälla sol”.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait