Korum – ett kolossalt givande program i Lommaryds prästgårdsmejeri

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

En helt unik gudstjänst anordnades i söndags i Lommaryds prästgårdsmejeri. Svenska kyrkans pastorat och Lommaryds församling, hade annonserat ”KORUM” på sina affischer.

Några av besökarna.

Rubriken väckte säkert många frågor och någon kanske kunde spåra namnet till det militära. I början av den välfyllda samlingen, stolarna räckte inte till, kom förklaringen genom Inger Littberger:

”Ordet kommer från latinets korus och betyder egentligen en sjungande skara. Det används inom försvaret och scoutrörelsen. Idag använder vi det som ett rum för kor.”

Med utsikt mot ladugårdens många mjölkkor genom stora glasfönster, samlades minst 40 personer till denna mycket annorlunda gudstjänst.

Utsikt mot kossornas rum.

Idégivaren och prästen Karin Sanell välkomnade till en samling kring djur och natur. Hon läste ett citat ur Torgny Lindgrens bok ”Merabs skönhet”. Merab är namnet på en vacker ko. I citatet beskrivs särskilt kons ögon och fyra magar med stor ömhet. Hon riktade också ett tack till gårdens ägare Anja och Claes.

Huvudmedverkande var gruppen GPS, Goda poeters sällskap, som bestod av Inger Littberger Caisou – Rousseau, Hans Forsell och Göran Magnusson. Gruppen svarade för musik, sånger och poesiläsning.

I början av programmet fick lyssnarna del av Gustaf Frödings ”Strövtåg i hembygden” där fåglar och natur hamnar i centrum. Inger Littberger fortsatte sedan med ännu en Frödingsdikt: ”På Stöpafors” och ett citat av agronomen Göran Magnusson, som tillhör GPS.

Kanske blev Astrid Lindgrens välkända dikt ”Fattig bonddräng” kvällens höjdpunkt när den framfördes både som solo- och duettsång. Den kraftiga applåden visade uppskattningen.

Medverkande i GPS Goda poeters sällskap, Göran Magnusson
(närmast kameran) Inger Littberger, Hans Forsell.

I Erik Axel Karlfeldts dikt ”En såningsman gick ut att så” fanns flera bibliska referenser.

”Mellan sådd och skörd pågår växandet”, framhöll Inger Littberger och introducerade sedan en norsk visa om maskrosen där orden mötte lyssnarna ”Att solen skall skina / är alls ingen självklarhet”. Tolkningen av denna visa var briljant! Solo- och duettsång av Hans Forsell och Göran Magnusson.

Ytterligare välkända poeter fick en enastående tolkning genom Inger Littbergers läsning. Det gällde kärlekslyrik av Edith Södergran och naturlyrik av Pär Lagerkvist, Jag har gått inunder stjärnor. Dikten av Bo Setterlind, Det gick en gammal odalman, handlar om sådd ur en frökorg och sedan vilan vid dagens och livets slut.

Om glädjen över att få ta ett svalkande bad efter en svettig arbetsdag, handlade nästa duettsång skriven av norrmannen Björn Eidsvåg och översatt till svenska av Bo Sundström.

Läsningen av stycket ”En kos dagbok” uppskattades på grund av träffsäkerhet och humor.

Carin Rickardsson är ordförande för Smålands Författarsällskap. Hon fanns med bland publiken och fick tre av sina dikter förtjänstfullt framförda av Hans Forsell: Tag min hand, Fri och I mina kupade händer.

Mot slutet av det gedigna programmet lästes poesi av Therése Willdis, Mörk November, och sjöngs en visa av dansbandet ”Lars Kristers”, Här på landet, med bakgrund i USA.

Karin Sanell återkom med ett stycke ur Torgny Lindgrens ”Merabs skönhet”. Korna fick i detta stycke det gudomliga namnet ”Guds döttrar”.

Ostkaksätare efter programmet.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait