Skenet från norr spred sig över Aneby

Text & foto: Tobias Marbenius.

Efter all uppmärksamhet om söndagens norrskensutbrott som i stort sett sträckte sig över hela Sverige, så var det nog många som tog en titt upp mot skyn på måndagskvällen när en ny chans att se norrsken kom.

I sociala medier och på nyhetssiter har söndagens och måndagens norrsken uppmärksammats med mycket snack och många bilder från personer som iakttagit himlafenomenet. Över Aneby kommun har norrskenet visat sig båda dagarna.

Norrsken fotograferat mellan Frinnaryd och Sunhultsbrunn.

När jag tog mig en sväng runt Frinnaryd och Sunhult på måndagskvällen fick även jag några bilder på skenet i norr.

Norrskenet fångat utanför Sunhultsbrunn.

På den fria encyklopedin Wikipedia går det att läsa att polarsken är ett ljusfenomen som uppstår när laddade partiklar som accelererats till höga energier i jordens magnetosfär kraschar i atmosfären. Sådan acceleration sker bara i vissa områden i magnetosfären, vilket gör att polarskenet huvudsakligen uppträder i ringformade områden runt jordens två magnetiska poler.

Ljusfenomenet som fort kan ändra sig i form och styrka syns oftast mer genom kameran, där man kan fånga skenet med en längre exponering, än med ögat.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait