Trångt och trivsamt vid julmarknad på Åsens by

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Åsens By var inbäddat i stämningsfullt dis när det var julmarknadsdagar under lördagen och söndagen. Redan första dagen vid öppningsdags strömmade en stor skara av människor från parkeringsplatserna till gårdens olika byggnader. Snart blev alla parkeringsplatser upptagna och platserna framför Haurida kyrka fick anlitas.

Redan från öppningsdags av julmarknaden fanns det många besökare.

De försäljare man först möter erbjuder kryddor och olika tesorter i stor mängd. Strax intill finns en varuvagn med titeln ”Krösa-Stinas vilda skafferi.” Innehavaren bjuder på smakprov och får strax en kö av köpsugna framför vagnen. Där kan man handla isterband och rökt bog.

Inne i butiken finns bland andra ”Elsas pyssel” med många förslag på material för tillverkning av julgransprydnader. Flera försäljare har tagit fasta på ”årets julklapp” och lockar med hemstickade plagg för kyligare dagar.

Malin Sjölander ställde ut akvareller.

Malin Sjölander från Gransefall utanför Sund, erbjuder akvareller i miniformat. Flera av dem har vintermotiv.

I Teklas hus finns ”Bakelit” med sitt vedugnsbakade surdegsbröd och ”Knohults sylt och marmelader”. Inredningen i det lilla köket framkallar genuin julkänsla. På en vägg finns en gammaldags julbonad.

Utställare framför vandrarhemmet.

Utanför den gamla prästgården, nu vandrarhem, finns flera utställare. En av dem erbjuder nystekta hamburgare samt korv med bröd. Det är ”Kalvefalls gård” som står för stekningen och dessutom erbjuder diverse charkprodukter. ”Lupiners gård” saluför fårskinn i olika färgnyanser.

Holavedsgymnasiets elever från Tranås säljer hembakat bröd till förmån för en skolresa.

I gamla svinhuset fanns gott om utställare som bl a erbjöd föremål i silver och keramik.

I det gamla svinhuset förvandlat till konferensrum kan man handla keramikföremål och silverprydnader.

Annica Bäckmarks tillverkade tomtar och sagofigurer.

På logen serveras julgröt med skinkmacka tillsammans med olika sorters julkakor. Den långa kön visar att många hungrar efter dessa delikatesser. Längre bort i logen finns ytterligare ett antal utställare. Bland dessa finns Annica Bäckmark från Haurida, som har tillverkat tomtar i olika storlek och några välgjorda sagofigurer.

Julgröt och skinkmacka serverades på logen.

De många besökarna hade kommit från olika platser i Småland. Traditionen att besöka Åsens By vid julmarknaden är omfattande.

Gammaldags julbonad i Teklas hus.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait