Ingegärd Malmberg Bohlin aktuell med sin senaste bok ”Tomtefunderingar”

Text & foto: Tobias Marbenius.

Ingegärd Malmberg Bohlin, konstnär och författare bosatt i Vireda, är aktuell med sitt tredje boksläpp ”Tomtefunderingar”. Sedan en vecka tillbaka då boken släpptes har den sålts i flera exemplar.

Yttertemperaturmätaren i bilen visar 1 grad och framför helljuset i det annars mörka småländska skogslandskapet kan jag tyda en aning vit ton i nederbörden som faller. När jag på vägen till Vireda passerar det vackra vägavsnittet intill Mosserydssjön, tänker jag att det är bäst att sakta ner utifall att vägbanan frusit till. Naturen har börjat påvisa att vintern är i antågande. I antågande är även jultomten som om drygt en månad knackar på i mångas hem.

Klockan börjar närma sig halvsju på torsdagskvällen när jag svänger in mot Vireda prästgård där författarinnan Ingegärd Malmberg Bohlin och hennes make Kjell Olof, som är skribent för AnebyNytt, bor.

Ingegärd har i dagarna från Bergfoths Grafiska tagit emot leveransen innehållandes sin nytryckta bok ”Tomtefunderingar”, och den vill jag givetvis veta mer om. Efter att jag knackat på ytterdörren kommer Ingegärd och hälsar mig välkommen in.

– Önskas lite kvällsfika? Undrar Ingegärd som i nästa mening talar om att de inväntat mig för att själva ta en fika. Kjell Olof som denna kväll fått placera pennan bakom örat får istället uppdraget att fixa fikat.

Författaren Ingegärd Malmberg Bohlin tillsammans med tomten.

– Vi kan sätta oss här inne, säger Ingegärd och visar mig in i ett rum som angränsar till salongen. Innan jag hunnit sätta mig ner börjar hon berätta att upptakten till boken började förra julen då hon vid juletid, likt en kalender, lade ut tomteberättelser nästan dagligen på Facebook. Berättelserna blev populära och flera av de som läste dem sa att det här måste du ge ut i bokform.

– För cirka 15 år sedan när jag var på julmarknad på Dagsnäs slott vid Hornburgarsjön fick jag syn på en tomte. Titta här får du se, man kan ju inte annat än att tycka om en sån tomte, den är ju oemotståndlig, säger Ingegärd och sträcker fram den mot mig.

Tomten fick alltså följa med på färden hem, och kanske redan då började Ingegärd och tomten föra en dialog med varandra.

Tomten som i boken bor under en gran i Vireda.

Boken består av flera kortare texter illustrerade med bilder där man kan skåda tomtens äventyr. Fotografierna i boken är tagna av Ingegärd.

– När jag funderar på vad som händer ute i världen så kan man ju låta en tomte förmedla sådana tankar. Så han har ju synpunkter på vad som händer här runt omkring och det som händer människor emellan, ja överhuvudtaget det som händer i en människas liv. Tomten var exempelvis med när de byggde Vireda kyrka på 1300-talet, han såg när bönderna högg ner timret till kyrkan. Tomten har varit med om väldigt mycket.

– I boken kommer tomten hit och knackar på och vi för ett samtal. Men vid ett tillfälle förra året under pandemin var han lite förkyld när han kom, han ville inte komma in för han var rädd för att smitta oss, så då fick vi fika uppe på balkongen, berättar Ingegärd och visar upp en bild från fikastunden.

– Det här är en mycket generös och medtomtlig tomte, berättar Ingegärd som straxt därefter med inlevelse och behaglig ljudboksröst läser högt ur boken om när tomten en kväll kom för att fråga om hon möjligtvis hade lite garn som kunde undvaras. – Tomtemor och nissarna har stickat mössor, vantar, sockor och tröjor så att allt garn har tagit slut – Behöver ni så mycket av allt det du räknat upp? – Inte vi, men det finns andra som behöver, svarade tomten.
– Medtomtlighet, är ett ord som jag själv har kommit på, berättar Ingegärd.

Boken bjuder på humor, allvar och underfundigheter.

Författarinnan berättar vidare att boken är till för både barn och vuxna.
– Det är bra om någon vuxen läser boken för barnen, det kan finnas ord som behöver förklaras.

Ingegärd berättar att hon tycker om att skriva.
– Det är ett sätt att lätta på trycket, att få ut mina tankar. För mig har skrivandet varit som en ventil.

Tidigare har hon givit ut ”Vandring över minnets ängar” där hon berättar om sitt liv, exempelvis hur arbetet inom vården som sjuksköterska har varit. 2012 gav hon ut boken ”Vandringar genom tankens labyrinter”. – Den handlar om allt, funderingar om livet, högt och lågt.

Utöver författarskapet ägnar sig Ingegärd även åt måleri och att väva.
– Jag tycker att man ska använda de gåvor man fått, berättar hon.

Kjell Olof kommer in i rummet och meddelar att kaffet är klart. Vi reser oss från de sköna fåtöljerna och siktar in oss på det dukade soffbordet i salongen. Där bjuds det på kaffe, hembakade bullar och kakor. Vi samtalar om allt möjligt, och jag nämner att jag hört att det varit lite festligheter i helgen som varit. – Tidigare år har vi rest bort, men man vet ju aldrig hur väglaget blir, så i år stannade vi hemma, berättar Ingegärd som förra veckan, för åttio år sedan, för första gången såg dagens ljus.

Boken beställs direkt av Ingegärd på telefon 070-518 58 73. Priset är 140 kronor samt eventuell kostnad för porto.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait