Spöklik skymningsjakt samlade många till äventyr på Åsens by

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

Skymningsljuset vilade över kulturbyn denna magiska afton i halloweentider. Första torsdagen i november var det dags för skymningsjakt och spökvandring på Åsen.

Redan innan mörkret tagit över strömmade familjer till denna uppskattade begivenhet. Ett antal marschaller var det enda vägledande ljus som försiktigt lyste upp väg och byggnader. Månen lyste genom grenverket och skapade en magisk stämning.

Spökvandring på Åsens By.
Skymningshäxan.

En del använde mobilens ljus för att inte gå vilse under spökvandringen. Det gällde att hitta siffror och kodnamn vid olika stationer. Vid den gamla prästgården, nu vandrarhem, står en argsint häxa och berättar vad som gäller om man skall finna rätta vägen. Längre upp i backen finns fyra utklädda ungdomar som kallade sig för ”häxans lärjungar.” Man kan bli rädd för mindre än av deras uppsyn.

Häxans lärjungar.
Jakt på siffror och lösenord.

Besöket i Teklas hus bjuder på en oväntad upplevelse. I det innersta rummet sitter prästen Karin Sanell klädd i en gammal vargpäls. På en skylt kan man läsa ”Fråga prästen om helgon och spöken, sorg och död. Vi får veta att redan efter en timma har besöksantalet varit cirka tjugo. Efter oss är det kö till prästens mottagning.

Prästen Karin tar emot i Teklas hus.

I det tidigare svinhuset, numera ett modernt konferensrum, var det fullsatt vid borden. Ett stort antal barn, ungdomar och föräldrar var sysselsatta med att tillverka bilder på spindlar och spöken. Ledarna hade fullt upp med att ge vägledning till de ivriga barnen. Resultatet av pysslandet avslöjade både kreativitet och fantasi.

Tillverkning av skrämmande figurer.

Möjlighet fanns att åka häst och vagn genom byn. Transporten var upplyst av facklors sken.

Inne i handelboden fanns möjlighet att inhandla olika hantverksföremål. På väggarna fanns konstnärliga dekorationen med motiv från det spöklika.

Skrämseldekoration i handelsboden.

På logen serverades det spökbakelser, smörgåsar och ”onödigt” goda bullar. Särskilt uppskattade var de bakelser som påminde om ”Spöket Laban”. Den utsökta smaken påminde om prinsessbakelse när den smakar som bäst.

Skrämmande godsak.

Bland den utklädda personalen syntes Åsenchefen Anneli Persson och flera av ”Åsens vänner”.

Nästa begivenhet på Åsen blir julmarknaden som äger rum 26 – 27 november.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait