Hösthelg på Åsen med hästplöjning, spinning och raggmunk

Text & foto: Kjell Olof Bohlin

När hösten kommer smygande i början av september är det tid för Åsens By att inbjuda till hösthelg. Under lördagen och söndagen, den 10 och 11 september, sökte sig många till de olika aktiviteter som fanns på programmet.

Redan på vägen mot kulturreservatet kändes en påtaglig väldoft från koleldade spisar. Det var två i gruppen ”Åsens vänner”, som erbjöd raggmunk bakad på koleld, tillsammans med lingon och dricka.

Stekning av raggmunk över koleld.

Man fick gå in i handelsboden och hämta en träbricka, betala en slant och sedan gå ut till kockarna för att hämta läckerheten. Två rejäla munkar fyllde brickan tillsammans med den hemlagade sylten.

Nygräddade välsmakande raggmunkar.

Efter intagen måltid blev det aktuellt att söka efter de hästar som plöjde på två olika platser vid gården. Andreas Damberg gick bakom två stabila ardennerhästar med sin plog, under betraktande av ett antal beundrande åskådare.

Andreas Damberg bakom strävsamma ardennerhästar.

Ända från Halmstad hade Nils Andersson kommit för att på nytt uppleva sitt stora intresse hästkörning. Han berättar att han umgås med tilläggsnamnet ”Hovfotograf” med tanke på sitt fotointresse för de fyrbenta djuren. ”Är det du som skriver i Anebynytt? Jag har läst flera av dina artiklar”. Spridningen av läsningen är alltså större än undertecknad förstått.

”Hovfotograf” Nils Andersson från Halmstad är intresserad av hästkörning.

På annat håll är Martin Hellgren verksam med sin häst ”Munter Ardenna”, 14 år.

–  I en av bodarna pågår det tillverkning av käpphästar. Det är Marianne Törngren som hjälper barnen att ge form åt sin hästar. Det finns sedan en hinderbana i Teklas trädgård, avsedd för tävlande i hästkäppslöpning.

Marianne Törngren ledde tillverkningen av käpphästar.

Inne i handelsboden pågick ullspinnande med Birgit Nibler vid spinnrocken. Runt omkring henne stod många med intresserade blickar. Längre in i butiken kunde man beställa kaffebröd och smörgås.

Birgit Nibler vid spinnrocken.

På vägen från byn kom flera gäster i bröllopskläder för att inta sin plats på logen. Efter vigsel i Haurida kyrka, skulle festen börja i den vackert dekorerade logen.

Strax utanför Åsen blev det tydligt att hösten är på väg. Träden började glöda i olika färgtoner.

Naturens höstliga färgspel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait