Familjen Hellgrens magiska toner i grannkommunen Eksjö

Text & foto: Kjell Olof Bohlin

För tre år sedan gästade den supermusikaliska familjen Hellgren Pingstkyrkan i Vireda. Lördagen den 9 juli var samma familj på plats i grannkommunen Eksjö, för att bjuda lyssnarna på magiska toner med tänkvärda texter. För undertecknad har det blivit en tradition att en gång per år möta dessa musikanter.

Familjen Hellgren på Eksjö camping.

Vid Eksjö camping blåste det svala vindar denna julilördag. Men värmen från det som förmedlades från scenen var mer påtaglig än den omgivande vinden.

Familjen är stor men under konserten i lördags hade enbart fem medverkande möjlighet att medverka. Det var föräldrarna Louise och Lars Hellgren, dottern Miriam Hellgren med barnen David, sex år, och Levi, tio år. Samtliga medverkade på olika instrument och som sångsolister.

Familjen Hellgren – ett musikaliskt fyrverkeri.

Försedda med stinsmössor spelades som första nummer ”Järnbanegaloppen”.

Välkända ”Tryggare kan ingen vara” sjöngs av Levi och David Hellgren till eget ackompanjemang av klockspel.

Med hjälp av koskälla, kohorn och vanlig krycka presenterades ”Tula hem och Tula vall”. Två av gruppens medlemmar tog på sig ett kohuvud för att förstärka innehållet i visan.

Miriam läste psalmen om ”Den gode Herden” i en värmländsk version, innan musik av J S Bach spelades på flöjt och tuba av Louise och Lars Hellgren med konstnärlig skicklighet.

”Du måste finnas” från musikalen ”Kristina från Duvemåla” blev en av kvällens höjdpunkter.

Innan själva sången, framförd av Miriam, ställdes Lina Sandells psalmsvar mot textens olika frågor.

Bland olika nummer mot slutet av konserten kan nämnas: Du lyfter mig/You raise me up, Fåglarnas morgonlåt och ett stycke ur Drottningholmsmusiken, Jag håller hans hand (musik från May Way).

Ett särskilt omnämnande förtjänar ”Pie Jesu” av Andrew Lloyd Webber och ”Första satsen ur Sibelius violinkonsert” där Miriam på fiol spelade det krävande stycket helt utan notblad.

Lyssnarnas kraftiga applåd betydde ett extranummer, ”Bred dina vida vingar”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait