Känsloladdat när Anebykören Pastellerna hade avslutningskonsert

Text & foto: Tobias Marbenius

På lördagskvällen intog Anebykören Pastellerna scenen för sista gången. Sedan starten för 18 år sedan har kören bjudit på ett antal konserter. Några av medlemmarna som var med och sjöng på första konserten var också med och sjöng på avslutningskonserten.

Avslutningskonserten hölls i Sommarkyrkan Stalpet.

Avslutningskonserten hölls i Sommarkyrkan Stalpet. Flertalet personer hade tagit sig till Stalpet för att avnjuta de sista tonerna från kören. Istället för att betala entré uppmanades publiken att via Aneby Kulturskolas insamling via Radiohjälpen swisha en slant till de behövande i det krigshärjade Ukraina.

Konserten hade delats upp i två set, i pausen serverades dryck och godsaker.

Barbro Ferm, pianist och körledare.

En som var med från början när Pastellerna drog igång för 18 år sedan var körledaren Barbro Ferm. Barbro arbetar som pianolärare på Kulturskolan i Aneby men har även haft hand om kören Pastellerna.

– Till sommaren kommer jag gå i pension och då slutar även kören, berättar Barbro.

Fast att hon går i pension kommer hon inte lägga musiken på hyllan. Planeringen är redan i full gång med att i egen regi starta en ny kör.
– Det blir en pensionärskör så flera av medlemmarna i Pastellerna hänger med dit, förklarar Barbro och berättar vidare att hon inte kommer vara lika tuff med att man ska kunna alla texter utantill, utan här kommer det vara okej att ha ett papper med sig med texten på.

När Barbro var åtta månader skickades hon med tåget från Stockholm till Aneby. En fosterfamilj i Aneby tog emot henne och sedan dess har hon stannat kvar i Aneby. Musiken har alltid legat Barbro varmt om hjärtat och i tidig ålder började hon att spela på pianot som stod hemma på Hillerskogsgatan. I ungdomens dagar blev hon pianist i Aneby ungdomskör.
– Det var en viktig tid där jag fick utveckla mitt gehör, berättar Barbro.
Barbro har bland annat arbetat som musiklärare på Furulidskolan och drog i början av 90-talet tillsammans med Kjell Jonsson igång med de populära kabaréerna.

1993 till 1997 reste Barbro åter till Stockholm, denna gång för att studera till musiklärare på Stockholms musikpedagogiska institut, SMI. Studierna pågick samtidigt som Barbro arbetade i Aneby.

Barbro Ferm har lett kören Pastellerna i 18 år.

Efter pensionen kommer Barbro hoppa in som vikarie, som lärare och musiklärare. Utöver det har hon engagerat sig i politiken.

Under tiden Barbro och jag pratades vid efter konserten roddade Barbros man Per-Erik Ferm ner mikrofoner, instrument och ljudanläggning.
– Pelle har varit fantastisk både för mig och kören, utan honom hade det inte blivit så bra, han är suverän, som en extraledare, berättar Barbro.

Under kvällen bjöds det på ett stort antal låtar som var hämtade från körens 18-åriga historia. Första låten för kvällen var ”Inget stoppar oss nu”. Efter denna medryckande inledning greppade Susanne Wretlind och Bengt Fridh var sin solistmikrofon och bjöd publiken på låten ”Som skapta för varann”.

Susanne Wretlind och Bengt Fridh i låten ”Som skapta för varann”.

Tempot växlade upp och låten ”Flashdance” tog vid, solist på den var Ingela Lindström. Pianisten och körledaren Barbro Ferm såg till att det med hjälp av trumkomp från en keyboard blev rejält svängigt.

Ingela Lindström var solist i flera låtar.

Efter ytterligare några låtar fick även publiken vara med att sjunga i ett Svensktoppspotpurri.

Publiken fick sjunga med i ett Svensktoppspotpurri.

Susanne Wretlind och Cecilia Svensson som solister framförde ”En sång till livet”

Solisten Cecilia Svensson.

Innan det var dags för en kort paus blev det gung i Sommarkyrkan när gospellåten ”Lean on me” framfördes.

Efter pausen var det dags för Börje Petersson som solist att dra av Creedence-låten ”Have you ever seen the rain”.

Börje Petersson drog av en Creedence-låt.

Solisten Birgitta Larsson sjöng, finstämt uppbackad av resten av Pastellerna, Kent-låten ”Utan dina andetag”.

Birgitta Larsson var solist i Kent-låten ”Utan dina andetag”.

Kören behöll lugnet och fortsatte med ”Tillägnan” och låten ”Shallow” som framfördes för första och sista gången av kören.

Per-Erik Ferm och Bengt Fridh tog sedan över mikrofonerna och framförde på ett gripande sätt ”Jag och min far”.

Per-Erik Ferm och Bengt Fridh i en duett.

Efter ytterligare några låtar avslutades kvällen med Abba-låten ”Thank you for the music”. Solist var återigen Cecilia Svensson. Kvällen rundades av med rejäla applåder och man kan väl konstatera att Pastellerna avslutade på topp.

Cecilia Svensson i den avslutande sången ”Thank you for the music”.
Barbro förklarade att det är lite känslosamt för kören en kväll som denna.
Anebykören Pastellerna.

1 Kommentar on “Känsloladdat när Anebykören Pastellerna hade avslutningskonsert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait