Korskyrkan i Aneby bjöd på påskens berättelse i ord och musik

Text & foto: Kjell Olof Bohlin

Många av Anebys kyrkor och Frikyrkor har firat påskens berättelse i ord, musik och toner. På ett annorlunda sätt gestaltades påskens budskap i Korskyrkan på påskaftonens eftermiddag.

Med hjälp av paret Therese och Mattias Martinson och en jazztrio fick den nästan fullsatta kyrkan följa med på en vandring genom påskens olika dagar och händelser. I musikgudstjänstens senare avdelning trädde en kör på elva personer upp på scenen och lät sina körtoner förstärka budskapet.

Denna kör bestod av personer från Anebybygden, flera igenkända från kören ”Mosaik.”

Den sammansatta kören tillsammans med Mattias och Therese Martinson.

Korskyrkans pastor, Sara Sjöblom, välkomnade medverkande och besökare innan Mattias och Therese Martinson tog över vägledningen genom påskdagarnas dramatik. Som förstärkning av sången medverkade även unga Ina tillsammans med svängiga toner från Jazztrion. Trummisen John Vingren har normalt sin hemvist i Aneby kulturskola.

Sällan har väl Lina Sandells psalm ”Jesus för världen givit sitt liv” ljudit med större inlevelse och styrka. Bibeltext från en psaltarpsalm i Psaltaren förstärkte känslan av tacksamhet. Enligt Therese Martinsson är vi alla ”förenade i tacksamhet över det som hände den första påsken.”

En del av sångerna hade fått text och musik av paret Martinsson. Bland sånger som sjöngs fanns ”Mer av dig” och ”What can I give you (But a broken heart”.

Två av sångerna hade norske Björn Eidsvåg som upphovsman och ”Passionspsalmen” var skriven av Maria Gustin Bergström.

I sin förkunnelse anknöt Mattias Martinson till en händelse i anslutning till ryske ledaren Brezjnevs död och efterföljande sorgedagar. ”Änkan stod orörlig vid makens kista under en hel dag. När en soldat skulle stänga kistans lock tog hon sin hand mot makens bröst och gjorde ett korstecken”. Det berättas att de närvarande och alla TV-tittare chockades av den händelsen. Kanske en anknytning till dagens ryske ledare och hans samhörighet med patriarken Kirill? Korset borde besegra hans krigslust.

Arrangör för musikgudstjänsten var förutom Korskyrkan även fadderbarnsorganisationen Compassion.

I bild och ord berättades om en världsvid verksamhet som samarbetar med 8000 kyrkor i 25 länder.

Efter gudstjänsten fanns möjlighet att anteckna sig för ett fadderbarn. Bilder på behövande barn fanns utlagda på ett bord.

Den tillfälligt sammansatta kören medverkade med sångerna ”Fader Vår” och ”Vi förtröstar” med meningen ”Vi får vila i nåden / i famnen som bär.”

Vissa av sångerna var medryckande, deltagarna ställde sig upp och applåderade i takt till de svängiga tonerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait