Norrsken över Aneby under fredagsnatten

Under fredagskvällen och natten mot lördag bjöd himlen på ett vackert skådespel, ett norrsken kunde ses från Aneby.

Ett norrsken eller polarsken som det också kallas utspelade sig på himlen omkring Aneby under fredagskvällen och natten mot lördag. Flera av Anebyborna uppmärksammade ljusfenomenet och några publicerade bilder på social medier. På Facebookgruppen Aneby Anslagstavla lades bilder upp som bland annat fotograferats från Jularps Gård, Ralingsåsgården, Vittaryd och Askeryd.

Faksimil från Facebookgruppen Aneby Anslagstavla.

Norrskenet kunde under natten ses i stora delar av Sverige.

På den fria encyklopedin Wikipedia går det att läsa att polarsken är ett ljusfenomen som uppstår när laddade partiklar som accelererats till höga energier i jordens magnetosfär kraschar i atmosfären. Sådan acceleration sker bara i vissa områden i magnetosfären, vilket gör att polarskenet huvudsakligen uppträder i ringformade områden runt jordens två magnetiska poler.

Dessa bilder är tagna vid 00:30-tiden vid Hökhult mellan Aneby och Lommaryd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait