Förskolorna i Aneby tände ljus för barnkonventionen

Text & foto: Tobias Marbenius

Förskolorna Savannen och Blåklinten i Aneby samlades på torsdagsförmiddagen i hockeyrinken utanför Savannens förskola för att med en ljusmanifestation uppmärksamma att barnkonventionen fyller år.

Ett 40-tal barn, lärare och några föräldrar hade samlats på torsdagsförmiddagen i hockeyrinken där Svartåskolan tidigare var belägen. Med sig hade barnen fina ljuslyktor som de själva skapat. Klockan 10 inleddes programmet med att Barnkonventionen-låten spelades. Efter det spelades mer musik av bland annat Laleh i takt med att alla ljus tändes.

Syskonkärlek var tydlig mellan syskonen Danielsson.
Lazarus Kidane tyckte om tillställningen.

Barnkonventionen i korthet innebär att det skapats en samling regler om barns mänskliga rättigheter, nästan alla länder i världen har skrivit under och lovat att följa dessa. Några regler är till exempel att alla barn är lika mycket värda och ska ha samma rättigheter, att alla barn har rätt att tänka och säga vad de vill och att alla barn ska skyddas ifrån våld. FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den ofta kallas, antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989 och den 1 januari 2020 blev FN:s konvention om barnets rättigheter svensk lag.

Förskoleläraren Sofie Ekström hälsade barnen från Blåklinten välkomna till Savannens förskola och berättade sedan med hjälp av textlappar om vad barnkonventionen innebär.

Ester Danielsson och förskolelärare Sofie Ekström med ljuslyktan som Ester skapat. – Jag har målat den själv, berättar Ester.

Mer musik spelades ur högtalaren, exempelvis Happy Birthday. Det märktes på barnen att de gillar musik, flera av dem klappade i händerna och sjöng med. I mitten av alla ljuslyktor hade förskolan Blåklinten lagt ett paket.

Citara Sharifi dansade till musiken som spelades.
Förskolan Blåklinten hade med sig ett paket som placerades i mitten av alla ljuslyktor.

På ett ställe i rinken finns det lappar med olika QR-koder, scannar man av koden med sin telefon så kommer man till en låt eller en film på internet. – Ljusen ska få lysa till klockan 18 ikväll, så vill barnen ta med sina föräldrar eller andra hit och titta så kan de med hjälp av QR-koden spela låtarna vi har spelat nu, informerar Sofie den skara som samlats.

Efter ett tag släpper flera av barnen blicken på ljuslyktorna och ser istället de vattenpölar som bildats på vissa ställen i rinken, genast tar sig flera barn till vattenpölarna för att göra några hopp.

Efter samlingen i hockeyrinken tar Sofie med mig in på Savannens förskola. Jag hann knappt ta av mig skorna innan ett av barnen ber mig om hjälp för att hänga upp sin jacka och tröja på en krok vid hans plats. Efter det blev det en rundvandring i de fina lokalerna. Savannen öppnades upp i februari i år.
– Vi har barn med 12 olika språk här, berättar Sofie.

Ester Danielsson och förskolläraren Molly Holgersson tittar ut över staketet till Savannens förskola.
Elia Danielsson tyckte dagen var rolig.
Maya Löfgren tittar nyfiket fram mellan ett par plankor i staketet till Savannen.

– Vi har lagt extra fokus på barnkonventionen de senaste veckorna. Barnen har fått göra sina egna ljuslyktor och även textarmband har skapats, berättar Sofie som inspirerats av ”1000 lyktor under samma himmel”, ett initiativ som startades som ett sätt att synliggöra barnen på internationella barndagen.

Linda Starby med sonen Folke var med på samlingen. Folke går just nu på inskolning till Savannens förskola.

Linda Starby har sin son Folke på inskolning hos Savannen och var med vid rinken.
När det efter samlingen var dags för Folke att avsluta dagen på Savannen vände han åter och tog tag i dörrhandtaget. Förskolan Savannen har helt klart gett mersmak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait