Barbershop Aneby siktar in sig på 10-årsjubileum

Text & foto: Tobias Marbenius.

Huskvarnabon Fadi Abd Alkreem fick 2012 se att en frisörsalong var till salu i Aneby. Fadi slog till och nu har han och företaget Barbershop Aneby siktet inställt på 10-årsjubileum. Fadis barbershop ligger centralt i Aneby mitt emot Aneby Bibliotek.

För Fadi var frisöryrket inget nytt, i sitt hemland Irak hade han arbetat som frisör och även i Tyskland där han var bosatt ett tag. När han kom till Sverige 2011 bosatte han sig i Huskvarna och genast började han att se sig runt efter arbete.

– När jag en dag kollade platsannonserna fick jag se att en frisörsalong i Aneby var till salu, jag slog till och på den vägen är det, berättar Fadi.

Fadi i sin barbershop på Köpmansgatan 5 i Aneby

När han öppnade upp i Aneby 2012 hette företaget Fadiyas salong, men i samband med godkänt gesällprov och frisörlicens passade Fadi på att byta namn till Barbershop Aneby. På väggarna i den fräscha salongen sitter tavlor med Mästarbrev och Gesällbrev i barberaryrket. Breven är utfärdade av Sveriges Hantverksråd.

Gesällbrevet talar om att Fadi är väl insatt i yrket och har goda kunskaper i barberaryrket. Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet och garanterar förutom stort yrkeskunnande även pålitlighet som företagare.

– Mästarutbildningen gjorde jag vid Leksands Folkhögskola, berättar Fadi.

Fadi Abd Alkreem trivs bra i Aneby. Mästarbrev och Gesällbrev i barberaryrket utfärdade av Sveriges Hantverksråd sitter på väggen i salongen

Fadi berättar om när han öppnade upp salongen 2012. – Det var tufft i början, dels var jag dålig på svenska och så var Anebyborna kanske rädda för att prova på att klippa sig på ett nytt ställe. Men efter ett tag när väl Anebyborna vågade sig hit släppte allt och har efter det varit en jämn ström med kunder, både återkommande och nya.

Under pandemin blev det tufft igen, men mina stamgäster hjälpte mig mycket. De var snälla och kom och klippte sig oftare än vad de egentligen behövde, vissa betalade till och med mer än vad det skulle kosta, berättar Fadi som är glad och tacksam för att Anebyborna är så hjälpsamma.

Fadi är alltid redo med saxen när en kund vill bli klippt

Sedan starten har Fadi drivit salongen som enskild firma, men nu i oktober ändrar han bolagsformen till aktiebolag.

– Som det är nu har jag 90% män som kunder, men en del kvinnor har även de blivit återkommande kunder. I nuläget håller jag inte på med färgning och slingning, så kommer någon in och önskar det brukar jag tipsa om de andra frisörerna i samhället – men framöver kanske jag anställer någon med de kunskaperna, berättar Fadi som har siktet inställt på att ha sitt företag många år till i Aneby.

Kunderna består mestadels av Anebybor, men det är inte ovanligt att kunder som vill fixa till skägget även kommer från närliggande städer, förklarar Fadi.

Mestadels är kunderna män, men det händer då och då att kvinnor klipper sig på Barbershop Aneby

Just nu renoveras fastigheten på Köpmansgatan 5, där Barbershop Aneby ligger. – De har redan bytt fönster, berättar Fadi och pekar mot ett fönster i lokalen. Ägarna till fastigheten har berättat att de så småningom kommer att fixa till fasaden och kanske även byta ut de stora skyltfönsterna, det kommer bli bra.

När jag frågar Fadi om vad som är roligast med yrket, så svarar han direkt – Kunderna, det är så rolig att få träffa och prata med alla. Det är folk från alla olika yrkesgrupper som kommer hit. Det är kunderna som lärt mig att prata och förstå svenska. Sen är det så klart roligt när kunden blir nöjd med sin frisyr på huvudet eller hakan, skrattar Fadi och hälsar alla varmt välkomna till Barbershop Aneby.

Se kontaktuppgifter och läs mer om vad Barbershop Aneby erbjuder här…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait