Mr 10-pack, Mohamed Al Khafaji plockade hem guldmedalj

Text & foto: Tobias Marbenius

Anebybon och kroppsbyggaren Mohamed Al Khafaji tog guldmedalj i helgen när SBFF, Svenska Bodybuilding & Fitnessförbundets tävling vid namn Battle of Sweden gick av stapeln på Voltflip Trampolinpark i Alingsås.

Under lördagen hölls fitnesstävlingen Battle of Sweden i Alingsås. Högst upp på prispallen hamnade Anebybon Mohamed Al Khafaji som även går under namnet Mr 10-pack. Namnet kommer efter hans imponerande rutor på magen. Mohamed har precis bytt efternamn från Ali till Al Khafaji och antagligen kommer han inte lika ofta bli förknippad med tidernas främsta boxare, Muhammad Ali. – Jag minns särskilt en journalist, hon trodde att jag skämtade när hon frågade vad jag hette, jag fick ta fram min legitimation, skrattar Mohamed.

Den nu 32-åriga Mohamed flyttade till Aneby när han var nio år. I Aneby har han växt upp med sin mamma och pappa tillsammans med sina syskon. – Vi är sex syskon, fyra systrar och två bröder, säger Mohamed.

– Under uppväxten har jag spelat mycket fotboll i ASK, Bälaryd och Lommaryd, men runt år 2010 började jag lägga mer fokus på gymmet, berättar han.
I takt med att kroppen byggdes började han tävla i fitness. Han fick mycket uppmärksamhet för sina rutor på magen, i tävlingarna gick det bra men det ledde inte riktigt till några första placeringar, men flertalet silvermedaljer.

Efter uppväxten i Aneby gick flyttlasset till Karlskrona. Efter åtta år i Karlskrona har han sedan januari 2020 åter flyttat tillbaka till Aneby, där han nu bor med sin familj. Till vardags arbetar han som behandlingsassistent på ett SiS-boende beläget på Visingsö.

Efter några år av mindre träning har han nu fått ny motivation och börjat träna igen och comebacken med hårdträning sedan årsskiftet ledde alltså till framgång. I tävlingen var det i gruppen Men´s Physique Senior 178 cm som Mohamed tävlade och för första gången plockade hem en guldmedalj. – Det är helt overkligt, berättar Mohamed.
Sist på dagen möttes vinnarna från de olika grupperna som tävlat under dagen i en så kallad ”Overall”, där placerade sig Mohamed på en hedervärd andra plats.

– När man går ut på scenen får man posera i fyra olika poseringar, så kallade kvartsvändningar, förklarar Mohamed. Enligt regelboken måste de tävlande inta korrekt position precis enligt de uppsatta poserna – annars kan man tilldelas en varning eller få en tillsägning.

För att få vara med och tävla måste man vara medlem i en förening som är ansluten till SBFF. Mohameds klubbtillhörighet är Team GetFit Nordic i Ulricehamn där han får coachning, stöttning med mera.

Domarna tittar på det atletiska exempelvis muskularitet, fysisk form, proportionalitet och symmetri. De kontrollerar även kroppsfettsnivå och hudens utseende.

Siktet inställt

Tidigare har Mohamed även tävlat internationellt, men med pandemin som råder är det inte att tänka på nu. – Nu siktar jag på Svenska Mästerskapen i slutet av september.

Att ha tio rutor på magen är väldigt ovanligt, Mohamed är själv om det i Sverige, men det finns enligt honom några till i världen. – Rutorna ska sitta symmetriskt och snyggt, berättar Mohamed.

När jag frågar om tips för att få till de där rutorna berättar han att mycket hänger på kosten. – Det är ungefär 70% som hänger på att du äter rätt och 30% som läggs ner på träning, berättar han.

”Ett kilo torsk om dagen blir det”

Mohamed Al Khafaji

Tolv veckor inför en tävling börjar han att köra hårt, både med träning och diet. De första veckorna är det kyckling och potatis, sedan byts kycklingen ut till lövbiff, efter det blir det några veckor torsk och potatis. Grönsaker som exempelvis broccoli äts varje dag. – Ett kilo torsk om dagen blir det, berättar Mohamed. All mat vägs noga och fördelas jämt över dagen. Även kosttillskott används, multivitamin är viktigt, betonar han. Tränar gör han två gånger om dagen.

När han på torsdagskvällen kom förbi fotostudion har han precis varit på gymmet och lyft lite vikter för att väcka liv i musklerna. Det har gått några dagar från tävlingen och Mohamed har kunnat släppa på den hårda dieten, den intensiva träningen och återgått till det lite mer normala. – Tanken är att jag ska hålla mig rätt så i trim nu, på så sätt slipper jag köra jättehårt inför nästa tävling, förklarar han.

Sedan han började att kroppsbygga har han haft en dröm om att hamna på omslaget till tidningen Body Magazine. Det kunde han år 2017 bocka av på ”todo”-listan. Inne i tidningen hade han dessutom sju sidor som handlade om sin magträning.

Under de år han har tävlat har han blivit ett känt namn i kroppsbyggarkretsar och en förebild för många. På Instagram har han i skrivande stund över 114000 följare.

Vill du veta mer om Mr 10-pack så finns han på Instagram, extern länk här…

På YouTube finns en film från och omkring tävlingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait