Fallskärmsjägaren som landade på Rya gård

Text & foto: Tobias Marbenius

Det var varmt, soligt och lite lätt blåsigt i onsdags när AnebyNytt runt lunchtid besökte Rya gård som ligger vackert beläget intill Anebysjön. När jag intill boningshuset parkerat bilen, stigit ur och blickar ut över den stora jordgubbsodlingen på gården ser jag något rött, det var ingen jordgubbe – utan Bosse Johansson som för dagen var iklädd en röd t-shirt. Bosse driver tillsammans med sin fru Tick Chobsawang Johansson sedan cirka fem år tillbaka jordgubbsodling på Rya gård.

När Tick är i full färd med att servera gästerna mat på Restaurang Fahsai håller tusenkonstnären Bosse på att rensa ogräs bland jordgubbsplantorna. – Jag går rad för rad och plockar bort ogräs, det är mest maskrosor jag får avlägsna, berättar Bosse som på ett effektivt sätt fortsätter att rensa under tiden vi pratar.

Bosse Johansson i full färd med att rensa ogräs

Även att olyckor under åren satt sina spår på Bosse hindrar det inte honom från att vara arbetsam. Dagen jag besökte Rya gård fyller Bosse 79 år.

Bosse har ett förflutet som fallskärmsjägare vid FJS, fallskärmsskolan som är förlagd vid Karlsborgs garnison i Karlsborg, K3.

Förutom att vara inom det militära har Bosse arbetat som möbelsnickare, bland annat har han tillverkat möbler av formgivaren Carl Malmsten. Han har även arbetat som marknadschef åt både amerikanska och svenskägda företag. Några år har han arbetat med att renovera fastigheter.
– Förutom vid läkningsprocessen efter några olyckor har jag alltid hållit igång med olika projekt. – Jag har alltid tyckt om att odla och skörda, säger Bosse och berättar att han redan som barn var en hejare på att plocka potatis.

Mångsysslaren Bosse. På andra sidan Anebysjön ligger Målsånna Camping

Den driftige Bosse som är född i Tranås har även varit fiskare, och fisket finns kvar än. Han berättar att han har fiskevatten i Anebysjön, precis nedanför det röda huset som Tick och han bor i.
– Att vara på sjön är avkoppling, där får man ny energi, berättar Bosse.

– Jag och Tick delar intresset både med odling och att arbeta, så sedan vi träffades för cirka tjugo år sedan har vi odlat mycket. Tidigare när vi bodde i centrala Aneby odlade vi i mindre skala, ytan där var ju begränsad. Här på Rya gård är det inte bara jordgubbar vi odlar, vi odlar exempelvis hallon, blåbär, vinbär, svamp, bönor, dill och majs. När vi har något att sälja av det som vi odlat eller fisk som vi fångat tar vi med och säljer det onsdagar och lördagar på torget i Aneby. Vi brukar även ha försäljning på vår restaurang Fahsai som ligger vid resecentrum i Aneby. Vi säljer ju även kräftor när det är säsong för det, tillägger Bosse.

”Till midsommar har vi färdiga jordgubbar”

På Rya gård blommar just nu jordgubbsplantorna för fullt, och man kan se att jordgubbarna börja ta sin form. – Till midsommar har vi färdiga jordgubbar, våra jordgubbar har blivit populära, konstaterar Bosse.

Bosse blickar ut över odlingarna. I bakgrunden syns boningshuset

– Förra året sålde vi omkring femtusen liter jordgubbar. Vi fick lite hjälp med plockandet, men i stort sett plockade vi allt själva. Vi har inga maskiner, utan har gjort allt det här för hand, säger Bosse som samtidigt pekar ut över odlingsfälten.

– Under säsongen plockar vi jordgubbar varje dag så gubbarna vi säljer är alltid färska. Våra jordgubbar är obesprutade och vi är en kravmärkt gård, förklarar Bosse.

Bosse uppskattar att det finns cirka trettiotusen jordgubbsplantor på gården. – Vi har olika sorter, Polka, Honeoye och Florence. Vi odlar på gammeldags sätt, berättar Bosse.

Jag förstår när jag hör Bosse prata att det behövs en hel del knep och knåpande för att lyckas med bären, men även för att underlätta i odlingsprocessen. En del av knepen har Tick tagit med sig från sitt hemland Thailand. – Är det soligt på dagarna och svalt på nätterna, så blir jordgubbarna mer söta, förklarar Bosse.

Det är rätt så skönt efter dagens arbete att slå sig till ro på verandan och blicka ut över vyerna, avslutar Bosse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait