TIM BROBERG – Kompositör, musiker & Anebybo

Text & Foto: Tobias Marbenius

Hör på din dialekt att du har en touch av västgötska, berätta:
Stämmer bra, jag växte upp utanför Karlsborg i Västergötland i en liten ort som heter Brevik.

Hur kommer det sig att du hamnade i Aneby?
När jag flyttade ut ur föräldrahemmet hamnade jag så småningom i Norrköping där min numera fru bodde.

Efter några år där bosatte svärfar sig i närheten av Aneby. Vid den tiden i livet kände även vi på grund av mindre trevliga orsaker att vi ville lämna Norrköping bakom oss och möta ljuset någon annanstans. Vi gjorde som svärfar och styrde 2013 flyttlasset till Aneby. Det var egentligen mest elände som gjorde att vi hamnade just i Aneby – men väl här så trivs vi, trots att vi bor i en liten etta.

Hur kom det sig att du började med musik?
Far spelade dragspel och mor sjöng och spelade gitarr, så jag föddes väl in i den musikaliska banan. Minns hur min storasyster lade ut och tejpade fast legobitar på pianotangenterna för vissa grunder, och jag gillade ljudet, det finns många variationer i pianoljud.
Storebror hade en elgitarr, jag brukade lyssna när han spelade, så jag ville också lära mig att spela gitarr. Någon jul senare fick jag och min tvillingbror varsin gitarr.

Tim har en musikalisk bakgrund.

”Att göra musik är som en lättare exorcism” – Tim Broberg

Från tidiga tonåren var jag ofta i Studio Vanäs i Karlsborg, den musikstudion drevs av min storebror och hans vän.
Jag lärde mig snabbt grunderna i mixning, samt passade på att spela trummor och bas när jag var där. Min tvillingbror och jag, och ibland någon kompis från skolan jammade ihop efter skoltid.

Hur ser ditt musikskapande ut?
Jag lärde mig noter och musikteori i 18-års åldern, mest för att jag ville bryta alla normer och regler för musik.
Musiken får födas som en operfekt, oillustrerad fantasi.
Jag har alltid en tanke bakom varje låt, och varje låt brukar ha flera teman som går ihop i varandra. Texterna kommer ofta på natten. Det jag delar med mig av när låten är färdig är en liten del av det ljus jag lever i.

Att göra musik är som en lättare exorcism, och ja, det låter ju därefter, ibland, skrattar Tim.
Jag blir glad av, och trivs med att skapa musik och text i olika former. Jag blir rastlös och orolig när jag inte kan eller får. Min far var likadan.

Tim Broberg trakterar många instrument.

Berätta om låten Childs Play som du har med på AnebyNytts Spotifylista.
När det gäller just Childs Play som jag komponerade 2019, så tänkte jag mig lekande barn som skuttar fram så där som vuxna aldrig gör när de är nyktra. Jag började med att spela in pianot, en av de första tagningarna blev bäst. Gitarrerna var tema nummer två och var ganska enkla men funkade bra ihop med pianot.

Har du några spelningar på gång?
Nej. Tanken har funnits så vi får väl se.


Tim Broberg är en av de artister som finns med på AnebyNytts spellista på Spotify, läs mer…