Text & foto: Kjell Olof Bohlin.
Nu vaknar och blommar livet på kulturreservatet Åsens By. Förra helgen trängdes besökare i solljus och något vassa vindar.

Lördagen den 3 maj var speciell för Åsen. För första gången inbjöds till en kurs i Kulning under Karin Kolteruds ledning. Att intresset var stort förstår man av att 17 kvinnor valt att vara med.
De kom från olika delar av länet och andra platser platser i södra och västra Sverige.

När AnebyNytt kom på besök pågick presentation och introduktion. Senare på dagen kunde man säkert höra ett prov på dessa speciella toner.
Den andra större händelsen denna dagen var ”Vårbruk till häst” med hjälp av fem kraftiga hästar och ett antal äldre redskap.
Andreas Damberg körde sin ardenner Frenja, 13 år. Hans uppgift var att så efter den harvning som nyligen ägt rum. Ytterligare ett ekipage hade samma uppgift.

Tre andra ekipage ägnade sig åt den förberedande harvningen. Bland dessa fanns Anna Andersson, som gick omkring med en ”loksele” över axeln, när AnebyNytt mötte henne på stallbacken.
Vid fotograferingen på höjden ovanför åkern, fanns ett par från Ulricehamn. Makarna Beata och Torbjörn Jonsson hade valt att bo på Åsens vandrarhem under tre dagar. De hade vandrat på bygdens stiger och varit matgäster på flera restauranger i närområdet. ”För oss är detta ett paradis i körsbärsblommens vackraste tid”.



Nere i dalen intill hästarnas arbete fanns en person, som ofta besökt Åsen när hästarna är på plats. Han heter Nils Andersson och är bosatt i Halmstad. ”Jag har säkert besökt Åsens By minst 20 gånger och känner både kuskarna och deras hästar”.
Nils berättade också att i november utkommer hans bok ”Med tömmar i händerna” på Votums förlag. I den finns många bilder från Åsens By. ”Jag besöker också vårbruk till häst i Skåne och Västergötland”.

Efter två timmar på Åsen är det dags för servering av smörgås och ”Teklakaka” (Rabarberkaka med grädde). Den vassa vinden får reportern att stanna inomhus. Men det är fullsatt på trädgårdsmöblerna utanför ladan.

Under efterföljande söndag är det sångprogram på Åsen med inriktning på familjer.
Senare i vår ordnas en kurs där man får lära sig att bygga en gärdsgård på småländskt vis.



Annons