Text & foto: Tobias Marbenius.
Kommunens nationaldagsfirande förläggs vartannat år centralt i Aneby och däremellan i kommunens övriga socknar. Detta år fick Bälaryds bygdegårdsförening glädjen att få ha firandet hos sig.
Vädret var kanske inte det bästa, vid 14-tiden då firandet startade vid bygdegården regnade det rejält.

Bälaryds bygdegårdsförening hade varit flitiga och förutseende och sett till att det med hjälp av tält fanns tak över huvudet på både spelemän, talare och publik.

Välkomnande spelade passande nog Aneby Symphonic Band bland annat Brobergs båda låtar “Vatten, stan är full av vatten” och “Båtlåt”.

Sune Svensson, representant från Bälaryds bygdegårdsförening, hälsade de cirka 50-talet besökare som vågat sig ut i regnvädret välkomna. Av Sune fick besökarna sedan ta del av bygdegårdens historia, exempelvis fick höras att bygdegården uppfördes på 1860-talet och att det till en början användes som fattigstuga.
På 1930-talet övergick det till att bli ålderdomshem. Efter det har lokalerna fungerat som både telefonväxel och bibliotek. I slutet av 50-talet tog bygdegårdsföreningen över lokalerna och har sedan dess renoverat och byggt upp området, samtidigt som de anordnat flertal aktiviteter.

Efter Sunes tal hissades, under högtidliga former med fanfar, flaggan tills dess topp. Enligt tradition, på stående fot, följdes flagghissningen av att nationalsången sjöngs unisont.


Carina Hördegård, ordförande i Bygdegårdarnas riksförbund för distrikt Jönköping, höll sedan i högtidstalet. I sitt tal fick vi veta att det i länet finns 41 bygdegårdar, varav tre i Aneby – Bälaryd, Hullaryd och Frinnaryd.
– Förr användes bygdegården till danser, det är kul att Bälaryds bygdegård fortsatt med dans i form av disco, berättar hon.
Hördegård fortsatte att prata gott om Bälaryds bygdegård och Aneby i stort.
Utöver många besök i Aneby har Hödregård flertalet gånger passerat kommunen med tåg och tipsar om att det borde sitta skyltar längs med järnvägen med budskapet “Här har ni vackra Aneby kommun, en pärla i Småland”. Talet avslutades genom uppmaningen att vända sig mot varandra och önska “Glad nationaldag!”.


Aneby Symphonic Band fortsatte, till regnets smattrande ljud mot tältduken, sedan med “Land, du välsignade”, känd från Jussi Björling.

Beata Allen, Kommunstyrelsens ordförande. tog plats vid mikrofonen och nämnde att Allmänna utskottet varje år utser “Årets kulturpris i Aneby”, vilket gjorts, vad hon erfar, sedan 1982.
– Första året, 1982, fick Dolly och Ragnar Lindén ta emot priset, nämner Beata.
– Årets mottagare är en utflyttad som efter 20 år blivit en hemvändare, och det är vi extra glada för, berättar Beata och gratulerar Pop- & rockkörens ledare Anna Palmér till 2025-års Kulturpris i Aneby.


Efter att motiveringen lästs upp och Anna fått mottaga publikens jubel och applåder tackar hon kommunen för att de visar uppskattning av hennes arbete med Pop- & rockkören, och framhåller att det handlar om ett teamwork tillsammans med alla körsångarna, utan er hade det aldrig gått.

– Jag känner mig väldigt ärad och glad, avslutar Anna.
Motiveringen finns längst ner i reportaget.


Aneby Symphonic Band höll sig till tema vatten och framförde stämmningsfullt “Så skimrande var aldrig havet”.

Bälaryds bygdegårds ordförande, tillika Kommunfullmäktiges ordförande, Birgitta Svensson, fick hålla i avslutningstalet. Under talet fick vi församlade bland annat veta att Gustav Vasa hade ett finger med i spelet till varför nationaldagen firas just den 6 juni.
Programmet avslutades vackert med sommarpsalmen “En vänlig grönskas rika dräkt”.
Efteråt fanns möjlighet att besöka smedjan och muséet, och i bygdegården serverades det fika.



Nästa evenemang som bygdegården anordnar är på Midsommarafton.

Anna Palmér – Motivering av kulturpriset 2025.
”Anna har under flera år lett ett 80-tal körsångare med sin entusiasm och glädje. Hon samlar kören en gång i veckan för att sjunga, umgås och förmedla kraften i körsången men också för att leda kören fram till de välbesökta konserterna som ges vid två tillfällen per termin. När det är dags för konsert är det fullsatt i salongen i Aneby konserthus. Deltagarna i kören kommer från både Aneby, Eksjö, Nässjö, Tranås, Gränna, Jönköping och Österbymo. Körsång är inte bara en rolig hobby utan också rena hälsokuren då körsång har en positiv inverkan på både fysisk och psykisk hälsa. Genom Annas fina engagemang bidrar hon starkt till en bättre folkhälsa och till en ökad känsla av gemenskap och samhörighet. Och dessutom, som en sannolik följdeffekt, ökar lusten bland körsångarna att även delta i andra kulturella aktiviteter.”
Annons