Lennart Palm föreläste om kyrkornas gravkultur

Text & foto: Kjell Olof Bohlin.

För andra gången föreläste Lennart Palm, bosatt i Lerum utanför Göteborg, om gravtraditioner och gravkryptor i Svenska kyrkor. Hans forskning sträcker sig från 1600-talet och framåt.

Rubriken för föredraget var “Från Gravvalvsvarligt till dödskul”.
Lennart Palm föreläser hos Bälaryds bygdegårdsförening.

Palms besök förra året väckte stort intresse och det bestämdes redan då att en fortsättning var aktuell.  Lennart Palms yrke är musiker och kompositör, han har bland annat medverkat i radioprogrammet Melodikrysset. Han stora intresse för svensk historia och gravkulturen, kallar han själv för en hobby. Utan ersättning reser han runt till olika kyrkor för att undersöka deras gravkor.

Denna forskning leder sedan ofta till en restaurering, som utförs av kunnig fackman.

Vid föreläsningen i Bälaryd fredagen den 4 oktober visade Palm på nytt prov på sin intresseväckande berättarförmåga. Berättelserna kompletterades med ett stort antal bilder på bygdegårdens skärm.

Programmets titel var ”från gravvalvsvarligt till dödskul” och avslöjar att det finns dråpliga händelser i anslutning till forskningen.

  • Den första bilden som visades föreställde Seatons stora gravkapell på Östra kyrkogården i Göteborg. Gravhuset är 200 m² stort och smyckat med olika konstverk.
Restaurerade kistor, avfotograferat från filmduken.
  • För att hitta kistplåtarna i Lerums kyrka krävdes ett omfattande detektivarbete.
  • Släkten Hvitfeldt har sin gravkrypta i en kyrka på Tjörn. Träkistorna behövde en omfattande renovering. På bilderna kunde man se förvandlingen.
  • Det kända namnet ”Lasse i gatan” (1689-1718) är knutet till ett valv i Onsala kyrka.
Landshövding Harald Stake.
  • Harald Stake var landshövding i Göteborg (1598-1677) och ledde ett stort fältslag vid Bohus fästning i Kungälv. Hans vulgära svar till den danske befälhavaren har blivit historia. ”Sittande skitande läste jag ert brev / Ju mera jag läste jag ju mera det drev” är själva början.
    Hans dekorerade kista finns i Tyska kyrkans gravkor i Göteborg.
  • Johan Rosenhane (1642-1710) var gift flera gånger. Hans fjärde hustru hade det långa namnet ”Eleonora Christina Oxenstierna af Korsholm och Wasa”. Namnet finns graverat på kistans kortsida.
Nedgång till gravkoret i Vireda kyrka.
  • Vid ett besök i gravkryptan i Vireda kyrka inspekterades tolv kistor tillhörande släkten Hammarberg på Wiredaholm. Henrik Hammarberg (1686 – 1768 ) fick tilläggsnamnet ”Stenbocks kurir”. En bild / målning visades på hans framkomst med sergerbeskedet 1710.
Henrik Hammarberg 1689 – 1768.
  • Föreläsningen avslutades med en stilig målning föreställande riksmarskalk Axel von Fersen (1755-1810). Han tillhör den svenska historien, därför att han blev dödad av en ilsken folkhop i Stockholm 1810. Han antogs vara skyldig till kronprinsen Karl Augusts död. Han var även den franska drottningens gunstling. (Marie Antoinette).
    Axel von Fersen har sin grav i ett gravkor i Ljungs kyrka utanför Linköping. Den är praktfullt renoverad.
Riksmarskalk Axel von Fersen.

”Jag har så mycket spännande material, så det får nog bli en avdelning tre i min serier av föreläsningar”, sa Lennart Palm innan datorn släcktes.

Madeleine Magnfält tackade föreläsaren med en ovanlig blomma. Den togs om hand av hustrun Eleonor Palm.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait