Nu har den nya FIP-bilen anlänt till Räddningstjänsten i Aneby

Text & foto: Tobias Marbenius.

Under tisdagen fick Räddningstjänsten i Aneby en nyhet i fordonsparken, det senaste tillskottet är en ny FIP-bil. Det var inte många timmar den stod inbackad i fordonshallen, innan styrkeledaren och första insatspersonen Mikael Fyhr fick använda den i skarpt läge.

Det senaste tillskottet i fordonsparken handlar alltså om en ny FIP-bil, fordonet som används av personen som tjänstgör som Första Insatsperson. FIP-personen är även styrkeledare för den grupp i räddningstjänsten som har beredskap.

Caddyn som har använts fram till nu har slitits med tiden, och sedan en bra tid tillbaka beställdes det nya fordonet, som efter det har anpassats efter räddningstjänstens behov.

Mikael Fyhr på Räddningstjänsten i Aneby är nöjd med den nya FIP-bilen.
Bilen har anpassats efter räddningstjänstens behov.

– Vi har planerat utrustningen i den så som vi vill ha den, berättar Mikael Fyhr.

När vi står och pratar och spanar i den nya bilen utanför Blåljushuset, kommer Markus Levin. Markus kommer även han att ratta fordonet, men det blir först nästa vecka.

Markus Levin testar sitt egendesignade hållare för blixtljuspuckarna.

Med sig har Markus en egendesignad brandbilsröd 3D-printad hållare till förvaringen av blixtljuspuckarna, så att puckarna och dess förvaringsetui ska få en specifik och fast placering. Det märks att när de två förklarar utrustningens placering att allt in i minsta detalj är noga planerat och genomtänkt.

När den första insatspersonen kommer fram till en brand, olycka eller ett hjärtstopp är det oftast bråttom, viktigt är då att snabbt kunna hitta och få med sig den utrustning som behövs.

Fordonet är en Isuzu D-Max med ett påbyggt skåp, sedan har den lackats brandbilsröd och stipats upp med reflexer och text i gult.

Fyhr som precis varit ute på sitt första skarpa uppdrag med den nya bilen.

– När vi sålde vår terränggående Unimog så kunde vi lägga en ny nivå på den här. Den är riktigt bra med fyrhjulsdriften och den höga markfrigången, så den har ju ett bredare användningsområde än vad Caddyn hade, förklarar Fyhr och ser rätt så nöjd ut.

Markus visar var larmstället förvaras.

Markus öppnar upp passagerardörren bak och berättar, – Här har vi vårt omklädningsrum numera, där vi har vår personliga utrustning. Sen har vi larmkläderna för IVPA-larm (I Väntat På Ambulans) på andra sidan.

Markus visar en utdragbar förvaringsplats där bland annat rökskyddet finns.

På Räddningstjänsten i Aneby är det tre personer som veckovis turas om att vara styrkeledare och första insatsperson. Under sin beredskapvecka har de alltid fordonet nära sig, natt som dag, för att snabbt kunna komma iväg dit de blivit utlarmade till. Den övriga styrkan som är i beredskap får ta sig via Blåljushuset för att dra på sig larmstället och välja rätt typ av fordon för ändamålet innan de styr mot aktuell adress.


Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait