Text & foto: Kjell Olof Bohlin.
Genom en gåva från framlidna Inga Thorén till Haurida – Vireda församling, har stabila trädgårdsmöbler kunnat inköpas, uppställda utanför kyrkorna i Vireda och Haurida. Gåvan räckte även till en dagsresa med buss för församlingsmedlemmar.
42 personer från bygden var lördagen den 21 september passagerare på bussresan som gick till olika platser i Östergötland.
Skicklige och gemytlige chauffören Kent Inge Karlsson lotsade Anebybussen på mindre och större vägar till Kornettgården mellan Mjölby och Linköping och till Vreta Klosters bryggeri i Ljungsbro.
”Jag är tacksam över att få köra en så trevlig grupp”, sa chauffören när resan började.
Via den vackra vägen till Gränna, fortsatte färden på motorvägen i riktning mot Linköping. På mindre vägare nådde bussen fram till det jättelika gårdsmuseet ”Kornettgården”.
Resans äldste deltagare Sven Brandt, 89, beundrade gårdsbyggnaden från en blomsterdekorerad cykel.
Den som besökt detta unika ställe vet att föremålen som visas är oräkneliga och omfattar många olika områden. Efter kaffeservering fick besökarna besöka olika rum i två våningar.
- Damhattar i mängd fanns i ett av rummen. Där trängdes resans kvinnliga deltagare.
- Kameror i olika modeller och äldre radioapparater lockade främst ett antal herrar.
- En uppbyggd lanthandel med mängder av varor och en pressbyråkiosk från 1950-talet imponerade på besökarna. En skomakarverkstad, som inköpts i Örebro, fanns i ett av rummen.
- Olika musikinstrument hade fått ett eget rum. Här fanns dragspel, saxofoner och fioler.
- I korridoren utanför en kyrksal fanns en bänk med påskriften ”Endast för söndagsskollärare.”
”Det fanns så mycket saker att titta på, så jag orkade inte gå in i alla rum”, sa någon som placerat sig på en stol utanför byggnaden.
Det blev en kort resa till Vreta Klosters bryggeri utanför ”chokladorten” Ljungsbro.
I ett industriområde uppenbarade sig ett ölbryggeri, som fått många priser och utmärkelser. I detta bryggeri tillverkades olika ölsorter enligt belgisk tradition. Ägaren kunde berätta att öl tillverkades i klostren av både munkar och nunnor under många hundra år. Möjlighet till ölprovning av fyra olika sorter fanns för den som önskade.
Den måltid som serverades bestod av belgisk våffla med skagenröra eller ost och päron.
Nöjda deltagare tackade busschauffören Kent Inge samt reseledarna Karin Sanell och Lovisa Rydberg för en mycket lyckad dag.
Annons